Obećao glasačima odlazak u raj!


10.08.2023 08:27


Predsjednik Zimbabvea Emerson Mnangagva je onima koji na predstojećim parlamentarnim izborima budu glasali za njegovu stranku obećao da će - otići u raj.



Mnangagva (80) koji je na vlast u toj južnoafričkoj zemlji došao pučem 2017. godine, rekao je u govoru i: "Ništa nas neće spriječiti da vladamo ovom zemljom".

On je na mitingu u Harareu pozvao pristalice da njegovoj stranci ZANU-PF donesu "gromoglasnu pobjedu".

ZANU-PF vlada u Zimbabveu već 43 godine, a izbori su zakazani za 23. avgust.

Mnangagva je pozvao građane da ne posežu za nasiljem jer je prije nekoliko dana jedan pristalica opozicije ubijen, navodno od ruku aktivista vladajuće stranke.

"Počinioci nasilja biće privedeni zakonu ni po babu ni po stričevima. Zato, kažem vam, nemojte nikada posezati za nasiljem, s takvima među vama ćemo se obračunati", rekao je Mnangava.

Takve izjave ipak ni njega ni njegovu vlast nisu poštedjele kritika međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, uključujući Amnesti internešnal i Hjuman rajts voč.

Po njihovim navodima, nezavisno od toga šta predsjednik kaže, u Zimbabveu su na dijelu okrutni obračuni sa svakim pokušajem opozicionog rada, a Mnangagva i ZANU-PF koriste institucije poput policije i sudova da hapse svoje kritičare, zabranjuju opozicione skupove i guše svaki izazov vlastima.

Lider opozicije Nelson Čamiza rekao je prošle nedjelje "AP-u" da se građanima prijeti nasilnom smrću ako ne glasaju za vladajuću partiju.

ZANU-PF je došla na vlast 1980. godine kada je bijela manjina prestala da vlada tom zemljom.

Zimbabve ima istoriju krvavih izbornih procesa i 20 godina je pod sankcijama zapadnih zemalja zbog kršenja ljudskih prava još u doba dugogodišnje vladavine autokrate Roberta Mugabea, koji je umro 2019. godine, prenosi "Otto".



Izvor: Nezavisne
Foto: Avaz