'Nema povećanja plata': Sindikati prijete protestom!


11.08.2023 09:44


Zaposleni u javnoj upravi Republike Srpske svakim danom su sve bliži opciji izlaska na ulice i to za dvadesetak dana, a na to nas ne tjera niko drugi do čelnici republičke Vlade koji nastoje da umanje obim radničkih prava. 



Rekao je to “Glasu Srpske” predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić povodom jučerašnje odluke Vlade RS, koja je razmatrala informaciju o aktivnostima u vezi sa pregovorima o zaključivanju posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima uprave Srpske.

Iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS navedeno je da su date preporuke za dalji nastavak pregovora u vezi sa zaključivanjem tog akta.

- Prema našim informacijama, taj ugovor predviđa manji obim prava od onih koje smo imali. Pokušavaju da sruše dostignuti nivo prava koji je budžetom projektovan. Na smanjenje prava nećemo nikako pristati - rekao je Marić i dodao da će te stavove ponoviti na današnjem sastanku u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS, sa čijim predstavnicima će razgovarati o zaključenju kolektivnog ugovora u lokalnoj samoupravi, ali i u organima uprave.

Sve je izvjesnije, navodi on, da će, ako se njihove informacije pokažu kao tačne, u šta će se uvjeriti još danas, zakazati sjednicu organa Sindikata uprave, nakon čega će odlučiti šta dalje.

- Dva mjeseca smo pregovarali sa Vladom i hoće da pred nas izađu sa dokumentom kojim umanjuju prava radnika. Sve to govori i da finansijska situacija u republičkom budžetu nije dobra - tvrdi Marić.

Za iduću sedmicu najavljen je sastanak predstavnika pet sindikata koji su prošle godine potpisali sporazum sa Vladom Srpske u vezi sa povećanjem plata. Na tom sastanku će, kako navodi Marić, donijeti odluku o održavanju sindikalnog sabora početkom septembra.

- Izlazak na ulice je i dalje opcija, i to svakim danom sve više. Vidimo da ni zdravstveni radnici, koji liječe ljude, nemaju uplaćene doprinose, dok radnici u lokalnim upravama i organima uprave, te u prosvjeti, pravosuđu i policiji nisu dobili ono što su se dogovorili sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, a potpisali sa Vladom. Prevareni smo, tako da nemamo puno izbora - zaključio je Marić.

Predstavnici pet sindikata prošle godine potpisali su sporazum o povećanju plata sa Vladom RS, prema kojem je od juna 2022. plata povećana za deset odsto, za dodatnih 100 maraka od avgusta, dok je za sve zaposlene koji su imali manju platu od republičkog prosjeka ona povećana za pet odsto od početka godine.

Prema tvrdnjama sindikata, trebalo je da uslijedi novi rast plata od jula ove godine, odnosno realizacija četvrtog koraka iz potpisanog sporazuma.

S druge strane, ministarka finansija RS Zora Vidović nedavno je za “Glas” rekla da je dogovor sa sindikatima u potpunosti ispoštovan.

- Dogovorili smo se o tri povećanja plate i to je ispoštovano. U tom dokumentu piše da će se dalje razgovarati u smislu kolike budu mogućnosti. Dakle, sve je zavisilo od toga šta će se dešavati.

Može da se ljuti ko hoće, ali nema prostora za povećanje plata. Nemamo ni opravdanja da povećamo plate u upravi. Ne bi bilo ni pošteno da mi sada enormno podižemo plate u javnom sektoru, jer šta ćemo onda sa realnim!? - kazala je tada Vidovićeva.



Izvor: Glas Srpske
Foto: BN