Šmit poručio: Neka Dodik ne misli da može svima igrati na glavi


18.08.2023 06:38


Dodik, nažalost, ne vidi pravu realnost. Izuzetno se brinem o serioznosti takvog rada u Republici Srpskoj. Ako pogrešno razumijemo Dejtonski sporazum, kao što to radi Dodik, onda je to svjesno nerazumijevanje. On mora ostati kod serioznosti i ozbiljnosti . kazao je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koga vlasti Republike Srpske ne priznaju.




Odgovarajući na pitanje da li namjerava posegnuti za bonskim ovlaštenjima i uvesti dodatne sankcije prema Dodiku i drugim političarima, ukoliko nastave politiku secesije i rušenja države, Šmit je rekao da je BiH nosilac međunarodnih nadležnosti i to piše u Dejtonu.

"To nisu Republika Srpska, FBiH niti disktrikt Brčko, već su svi dio BiH i to treba biti njegov orjentir. Nečuveno je negiranje nezavisnosti ili napad na nezavisnost Ustavnog suda. To je udar na entitet", kazao je Šmit i dodaje:


"Dodik na taj način ne prihvata, odnosno krši moju i poziciju mpke službe. "To je u suprotnosti s međunarodnim pravom".

Iako je, kaže on, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres jasno odgovorio na pismo članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović o mom izboru, Dodik to ne priznaje.

"Čemu to pozorište i igre? Neka promijeni zid u koji gleda i neka bude druge boje. Visoki predstavnik ostaje institucija međunarode zajednice u cilju obezbjeđenja mira u BiH i ja to ozbiljno shvatam", kazao je Šmit u intervjuu Glasu Amerike.

On je Dodiku i njegovim prijateljima poručio da je bolje da mu prijateljski objasne kakva je realnost, jer radi na tome da postane nepodnošljiv u političkom smislu.

"To će dovesti do velikih poteškoća. Neka Dodik ne potcjenjuje odlučnost međunarodne zajednice i neka ne misli da može svima igrati na glavi", kazao je Šmit.

 



Izvor: BN
Foto: Arhiva