Krajem avgusta i u septembru Srbiju očekuju najteži pritisci


18.08.2023 11:37


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje narednih dana i nedelja, odnosno krajem avgusta i u septembru najteže pritiske do sada, dodajući da će Srbija pokušati da očuva svoju poziciju. "Da li ćemo uspeti u tome ili ne to ćemo da vidimo jer politika mora da ima svoje principe. Čak i kada ne možete da ih ostvarite fer je da kažete narodu, ne ostvarujemo ih, ne zato što ih nemamo već zato što nismo dovoljno jaki da bismo te principe ostvarili, ali u svakom slučaju pokušaćemo da sačuvamo svoju politiku, pokusaćmeo da odbranimo pravednost i istinitost naše poltike, da li ćemo u tome uspeti ostaje da se vidi", rekao je Vučić na RTS.

Komentarišući pritiske zbog neuvođenja sankcija protiv Rusije i izjavu iz Brisela da se očekuje učešće Srba na izborima na severu KiM, Vučić je kazao da nema nikakvih principa i poštenog odnosa.

"U redu je kada dođu i kažu ti, to moraš da uradiš, zato što smo mi velika sila. Ja kažem, okej taj rečnik razumem, neću da vas poslušam ili smo suviše mali, nešto malo ću da poslušam, ali to kada nas pravite ljudima koji ne znamo o čemu govorimo, to ne možete da trpite.

Kada sam bio u Moladiviji pozvali su me Olaf Šolc i Emaneul Makron posle kompletne divljačke eskalacije koju je pravio Aljbin Kurti na severu Kosova. Nijedan Albanac nije teško ranjen, samo Srbin i to šestorica njih, među njima i deca. Ja sam bio veoma ljut na tom sastanku jer su mi tražili nešto što mi je izgledalo kao kako je moguće da to tražite od nas. Nismo hteli da učestvujemo na izborima, Srbi nisu hetli. Podržali smo im tu odluku zato što nema Zajednice srpskih opština, a vi po peti put tražite učešće na kosovskim izborima", preneo je Vučić.

Kaže da im je tada rekao da je to teško da se sprovede, ali da će razgovarati sa Srbima, a dan posle više, kako kaže, nije samo to bio uslov.

"Oni su rekli da će albanski gradonačelnici da podnesu ostavku. Sad više nije da će da podnesu ostavke. I tako vas dovode sve liniju po liniju. I onda im polako podilaze. Pominjali su sankcije protiv Srbije, a zašto su spremne, pa ne znamo baš, ali spremne su. To ste čuli tri puta, znate zašto, zato što se plaše kad neko vodi politiku. Zamislite mene da se plašim botova i natpisa na Tviteru. Oni se plaše Kurtijevih botova i ovih penzionera političkih Ališe Kerns, Boba Menedeza, Rota i drugih koji vode organizovanu hajku proitv mene", naveo je Vučić.

Kako dodaje, nema tu nikakvih principa, nikakvih pravila i nikakvog poštenog odnosa.

 

Vučić: Ne budite ni na strani Rusije ni Amerike već na strani Srbije

 

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas građane Srbije da ne budu na strani ni Rusije ni Amerike već da budu na strani svoje zemlje, kako bi sačuvali mir stabilnost i vitalne nacionalne interese.

"Da sačuvamo našu zemlju. Obezbedimo što je moguće više investicija. Da gledamo kako i na koji način da ne učestvujemo u ratovima i sukobima. Da gledamo kako da sačuvamo mir a da sačuvamo naše vitalne i nacionalne interese.

Za sukobe uvek imate vremena i njemu se raduju samo budale. A oni koji moraju da učestvuju u sukobu nikad mu se ne raduju", rekao je Vučić za RTS.

Ističe da je za Srbiju teška situacija nakon sankcija, ali i posle, kako je rekao, "neprimerenih i neodgovornih optužnih akata" podignutih protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Sve što su 30 godina neki ćutali, sada je vreme za obračun sa Republikom Srpskom. Samo se pitam gde mislite da vas to vodi? Dokle mislite da to ide? Šta očekujete da se na kraju desi? Da Republika Srpska pristane na samouništenje i samoukidanje", rekao je Vučić.

Komentarišući nedavnu izjavu člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića da je vreme da Vučić prestane da izbegava reč suverenitet i da počne konkretno da poštuje suverenitet države Bosne i Hercegovine on je rekao da ne postoje osude kada Bećirović "izmišlja laži o Velikoj Srbiji u Srebrenici".

"Ali može da određuje šta ću ja da govorim i kaže da sam kriv i zbog onoga što ja nisam rekao. Bilo je u redu kada govorim o teritorijalnom integritetu BiH, ali nisam spomenuo posebno suverenitet", istakao je Vučić.Izvor: RTS
Foto: RTS