Brisel kaznio 'Tiktok' sa 345 miliona evra


15.09.2023 14:00


Regulator EU kaznio je danas kinesku društvenu mrežu 'Tiktok' sa 345 miliona evra zbog kršenja pravila o podacima o djeci, što je nova mjera evropskog bloka protiv poslovne prakse tehnoloških giganata. 



Ova kazna je kulminacija dvogodišnje istrage irske Кomisije za zaštitu podataka /DPC/.

Irska nadzorna služba, koji igra ključnu ulogu u nadgledanju strogih opštih propisa EU o zaštiti podataka, dala je "Tiktoku" tri mjeseca "da svoju obradu uskladi" sa propisima.

DPC je u septembru 2021. godine počeo da provjerava usklađenost "TikToka" sa opštim pravilima povodom podešavanja platforme i obrade ličnih podataka korisnika mlađih od 18 godina, prenio je AFP.

Pregledane su mjere "Tiktoka" za provjeru starosti osoba mlađih od 13 godina i nije utvrđeno da postoje kršenja propisa, ali je otkriveno da platforma nije pravilno procijenila rizike za mlađe ljude koji se registruju na servisu.

Regulator je u današnjoj presudi istakao da su djeca koja su se prijavljivala imala naloge na "Tiktoku" podrazumijevano postavljene kao javne, što znači da svako može da vidi ili komentariše njihov sadržaj.



Izvor: Srna
Foto: Pixabay/Ilustracija