Hoće li od sutra pojeftiniti određene namirnice u Srpskoj?


01.10.2023 07:42


Ono što smo uspjeli u međuvremenu saznati je da ćemo za manje novca moći kupiti majonez, neke začine, deterdžent za suđe, pileću paštetu, tirolsku kobasicu. 



Od sutra bi trebalo da nas na policama dočekaju niže cijene određenih životnih namirnica. Iako je obećan konačan spisak roba, za sad ga još nema. Kakav efekat se može očekivati od ove Vladine mjere?

 

ZAUSTAVITI DIVLJANJE CIJENA

 

Divljanje cijena osnovnih životnih namirnica već predugo traje bez konkretnih poteza vlasti da se ovaj teret građanima olakša. A onda je nedavno, po uzoru na Srbiju, jer prepisati znamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naložio ministru trgovine da pokrene akciju jeftinijih proizvoda. I krenuli su sastanci sa proizvođačima, distributerima, trgovcima.

“Trgovci će se odreći svojih marži, distributeri svojih , proizvođači svojih, što znači samo kad se u tom lancu i trgovac i distributer i proizvođač odreknu marži ti proizvodi treba da budu značajno jeftiniji. I to će biti od prvog oktobra”, rekao je prije deset dana predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Rekao je odlučno premijer 20. septembra. U međuvremenu, nije sasvim jasno da li će od sutra krenuti ova pojeftinjenja, a nema ni konačnog spiska namirnica.

“Veliki broj namirnica. Nisam ja resorno zadužen da pravim spisak namirnica to radi resorno ministarstvo, ali jedan značajan broj namirnica u Republici Srpskoj”, rekao je prije pet dana premijer.

“Važno je reći da su to većinski domaći proizvođači. Imamo najave da će biti i dio proizvođača koji nam dolaze iz bratske Srbije”, rekao je ministar trgovine i ugostiteljstva, Denis Šulić.

Ono što smo uspjeli u međuvremenu saznati je da ćemo za manje novca moći kupiti majonez, neke začine, deterdžent za suđe, pileću paštetu, tirolsku kobasicu.

Građani ističu da ako ne pojeftini, meso, brašno, ulje, šećer, ono što se svakodnevno upotrebljava, biće to mala pomoć stanovništvu.

 

OGRANIČENI EFEKTI

 

Svakako je pozitivno što je Vlada krenula u kampanju pojeftinjenja namirnica, ali efekti ove akcije biće ograničeni, smatra ekonomista Milenko Stanić. Ističe I da Vlada Republike Srpske nije solidarna i ne prati aktivnosti koje se zahtjevaju od proizvođača i potrošača.

“Normalno je bilo, za očekivati da je Vlada paralelno za zahtjevom prema proizvođačima sama intervenisala paketom proizvoda iz rezervi po nižim cijenama i da stvara konkurentsko okruženje. Normalno je bilo očekivati, a bilo je diskusija u prethodne dvije ili tri godine, da se smanji stopa PDV-a na ključne proizvode hrane. Vidjeli smo da su svi ti prijedlozi u smislu uvođenja diferencijalnih stopa PDV potpuno propali”, kaže Stanić.

Stanić zaključuje da se kod nas kasni sa svim korisnim odlukama, te da je rješenje ovih problema prije svega u povećanju domaće proizvodnje, podršci privredi, posebno poljoprivredi.



Izvor: BN
Foto: BN