CIK za nove tehnike, još samo vlast da to prihvati


11.10.2023 05:58


Automatska identifikacija birača, proces glasanja i skeniranja glasačkih listica, te brz transfer rezultata s biračkog mjesta do Glavnog centra za brojanje, benefiti su nove tehnologije, koja bi značajno unaprijedila integritet izbornog procesa, smatraju predstavnici CiK-a. 



- Osluškujući interes javnosti, predstavnika političkih stranaka i javnog mijenja, koji vape za novinama posebno uvođenjem novih tehnologija smo i pokrenuli ovu inicijativu, nudimo javnosti da vidi ono što je tražila ,istakao je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović.

On kaže da je cilj da svi zajedno na neki način apelujemo na donosioce odluka da krenu sa donošenjem neophodne normative.

'CIK nije zakonodavac, sva naša ovlaštenja proizlaze iz ovlaštenja Parlamentarne skupštine', naveo je Arnautović.

Na improvizovanom biračkom mjestu simulaciju glasanja uz pomoć savremenih tehnologija isprobali su predstavnici Partije demokratskog progresa i Liste za pravdu i red.

 

Generalni sekretar Partije demokratskog progresa Nenad Vuković kaže da je oduševljen s onim što su vidjeli i da bi predstavnici PDP-a tehničku izmjenu Izbornog zakona podržali odmah. Međutim, podsjeća da je sav teret odgovornosti za eventualne izmjene i dopune izbornog zakona i uvođenje novih tehnologija na partijama koje čine vlast na nivou BiH.

 

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Grković ističe da je takođe impresioniran onim što je vidio. Podsjeća da su predstavnici Liste za pravdu i red prije mjesec dana dolazili ispred CIK-a i tražili izmjene izbornog zakona.

Dodaje da postoji interesovanje i ostalih kolega da se ta inovacija uvede, ali SNSD ima većinu glasova u Domu naroda i može da blokira svaki zakon.

 

Političke volje za izmjenu izbornog zakona do sada nije bilo, jer je očigledno nosiocima vlasti odgovaralo da se proces glasanja odvija na tradicionalan način. Iz CIK-a podsjećaju da od 2017. godine zagovaraju uvođenje novih tehnologija u izborni proces ali bezuspješno,a neizvjesno je da li će građani sljedeće godine glasati uz pomoć novih tehnologija.



Izvor: BN
Foto: BN