Zbog američke crne liste na kojoj je Šeranić zaustavljeno 100 miliona evra za Srpsku


11.10.2023 06:01


Vulić tako pokušava da minimizira slučaj i eventualno kršenje pravila Evropske investicione banke, igrajući na kartu neupućenosti javnosti i toga da mnogi uopšte ne čitaju dokumentaciju koja se prilaže. 



Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH otkazana je danas zbog tačke tri - ratifikacije ugovora između BiH (odnosno RS) sa Evropskom investicijskom bankom (EIB) za Medicinski kompleks u Banja Luci.

Kredit je vrijedan više od 100 miliona evra, garant je država BiH.

Kako je Raport je jutros objavio da je cijeli ugovor sporan jer u njemu postoji klauzula koja se tiče sankcionisanih osoba.

Pošto je nosilac projekta Ministarstvo zdravlja Republike Srpske na čijem čelu je lice s američke crne liste Alen Šeranić -pitanje je da li su kadrovi SNSD-a obmanuli EIB i pokušali sve podvaliti Trojci.

Upravo su zbog toga poslanici Naše Stranke i NiP-a Predrag Kojović i Denis Zvizdić tražili da se pojedinačno glasa o ugovorima, kako bi ovome uskratili podršku, dok je SNSD tražio da sve ide 'u paketu'.

 

Priča Sanje Vulić

 

Zanimljivo je da je Sanja Vulić, šefica poslaničkog kluba SNSD-a, imala spreman odgovor i na sjednici proširenog Kolegija kao i pred novinarima, ističući da je se Šeranić ne spominje u ugovoru, nego da je nosilac Milenko Dulić, pomoćnik Alena Šeranića.

Vulić tako pokušava da minimizira slučaj i eventualno kršenje pravila EIB-a, igrajući na kartu neupućenosti javnosti i toga da mnogi uopšte ne čitaju dokumentaciju koja se prilaže.

Dakle, u dokumentaciji se javno navode termini koji su važni za kreditiranje.

Tako se navodi da 'sankcije' označavaju "bilo koje zakone ili propise o trgovačkim, privrednim ili finacijskim sankcijama, embarga ili restriktivne mjere koje određuje, provodi ili primjenjuje bilo koje Tijelo koje izriče sankcije".

U tekstu se podsjeća da se u dokumentaciji javno navode termini koji su važni za kreditiranje.

Alen Šeranić, koji se nalazi na crnoj listi, direktno je nadležan za projekat, a čak i iako ga bude vodio njegov pomoćnik to je, po ugovoru, sporno. Dulić je pod kontrolom Šeranića koji mu je nominalno šef i radi po njegovim uputstvima.

U dokumentaciji se navodi i da Republika Srpska ima obaveze i da neće dozvoliti niti odobriti bilo kojoj drugoj osobi da direktno ili indirektno:

a) održava ili stupi u poslovni odnos sa bilo kojom sankcionisanom osobom.

b) stavi bilo kakva sredstva na raspolaganje ili u korist, direktno ili indirektno, bilo koje sankcionisane osobe

c) učestvuje u bilo kojoj aktivnosti koja može dovesti do toga da bilo koja osoba uključujući u Banku, krši bilo koju sankciju ili

d) učestvuje u bilo kojoj aktivnosti koja može dovesti do toga da bilo koja osoba uključujući i Banku, postane sankcionirana osoba

Teško je dakle očekivati da pomoćnik ministra koji je zadužen za projekt neće o tome razgovarati sa svojim šefom Šeranićem.

A, da Šeranić ima posebno zanimanje za projekt Medicinskog kompleksa pokazuju i njegove ranije izjave.

On je u intervjuu za agenciju Srna najavio ovaj projekt kao svoj kapitalni koji će preporoditi zdravstveni sektor, otkriva portal Raport.ba.



Izvor: BN/Raport.ba
Foto: Raport.ba