'Pala' kriminalna banda: Na čelu mafije bio Srbin


12.10.2023 06:52


Kriminalna grupa poreklom sa Balkana 'pala' je u Monaku i Francuskoj nakon opsežne istrage tamošnjih policija. Uhapšeno je ukupno 19 osoba po sumnjom za kriminalne aktivnosti kao što je trgovina drogom i oružjem, kao i pranje novca preko lažnih kompanija. 



Kako navodi BFMTV, 13 osoba je uhapšeno u Francuskoj i još šest u Monaku prošlog utorka u okviru velike operacije policije, koja je rezultat opsežne i složene istrage koju je sprovela Nacionalna nadležnost za borbu protiv organizovanog kriminala.

Grupa je 'pala' zahvaljujući aplikaciji 'Skaj ECC'. Istražitelji su snimili razgovore razmenjene na ovoj platformi, otkrivajući kriminalnu mrežu, uspostavljenu na jugoistoku Francuske i koja je uvozila veoma velike količine droge za francusko i evropsko tržište.

Razmena poruka dogodila se između februara 2020. i februara 2021. godine, a na osn ovu njih je identifikovan vođa mafije koji je srpskog porekla.

Njih 11, uključujući nedavno penzionisanog policajca koji je radio u pravosudnoj policiji Monaka, izvedeni su pred istražnog sudiju u ponedeljak uveče i optuženi u okviru sudske istrage po više tačaka. Za devet od ovih osumnjičenih određen je istražni zatvor.

Francuski list 'Le Parisien' navodi da je ova mafija, čiji su članovi i srpski državljani, bila je umešana i u trgovinu oružjem, uključujući mitraljeze i jurišne puške.

'Tokom pretresa zaplenjena su dva pištolja, nešto više od 19.000 evra u gotovini, satovi i luksuzni predmeti i blindirani audi A8', navela je An-Sofi Kolbo, šefica OCRGDF.

 



Izvor: Nova.rs
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON