Pokušava da se razvede 27 godina


02.11.2023 08:01


Jedan Indijac živi razdvojen život, od svoje supruge skoro 40 godina, on punih 27 godina pokušava da se razvede od nje! Vrhovni sud je ranije ovog meseca opet je odbacio njegov zahtev za razvod.



Nije tajna da je razvod tabu tema u Indiji, zemlji u kojoj se zakonski poništenje braka obično dobija samo u slučajevima jasnog dokaza o nasilju ili okrutnosti od strane jednog od supružnika.

Porodični i društveni pritisak često primoravaju ljude da ostanu u nesrećnim brakovima, ali čak i kada neko od njih zahteva razvod, sudovi to retko odobravaju.

Ove nepobitne činjenice nedavno su još jednom potvrđene u sudskom procesu koji je dospeo na naslovnice međunarodnih vesti. Indijski Vrhovni sud ponovo je odbio 89-godišnjeg penzionisanog oficira vazduhoplovstva i kvalifikovanog lekara koji vviše od tri decenije pokušavao da se razvede od svoje 82-godišnje supruge, penzionisane učiteljice, uprkos tome što se složio da brak je bio ‘izvan spasenja’.

89-godišnji Nirmal Sing Panesar i njegova supruga Paramdžit Kaur Panesar, sada 82 godine, venčali su se 1963. Njihov brak je završen i blagosloveni su sa troje dece – dve ćerke i sina.

Nirmal je služio u indijskoj vojsci, a njegova supruga je bila učiteljica u Centralnoj školi u Amritsaru, i iako su oboje živeli zauzetim životom, obe strane su svoj brak smatrale ‘normalnim’ sve do januara 1984, kada je oficir vazduhoplovnih snaga postavljen u Madras.

Muž tvrdi da je njegova žena odbila da mu se pridruži u Madrasu, umesto toga da je radije živela sa roditeljima, a kasnije i sa sinom. Uprkos nekoliko pokušaja da reše svoje nesuglasice, brak se raspao, a 1996. Nirmal Sing Panesar je podneo zahtev za razvod u Okružnom sudu.

Četiri godine kasnije, dobio je povoljnu presudu, ali je ona brzo poništena nakon žalbe Paramdžita, koja je tvrdila da je dala sve od sebe da održi njihovu 'svetu vezu'.

Od tada, Indijac, koji se penzionisao iz indijskog vazduhoplovstva kao komandant krila 1990. godine, pokušava da iznese svoj slučaj pred Vrhovni sud Indije kako bi konačno mogao da se razvede. Ranije ovog meseca, ispunila mu se želja, ali ishod nije bio baš onakav kakvom se nadao. Sudija Anirudha Bose i sudija Bela M Trivedi presudili su da, iako je brak para 'van spasenja', to nije dovoljno da opravda razvod.

'Po našem mišljenju, ne treba zanemariti činjenicu da institucija braka zauzima značajno mesto i ima važnu ulogu u društvu', navodi se u presudi suda. Uprkos rastućem trendu pokretanja brakorazvodnih postupaka, na sudovima se institucija braka i dalje smatra pobožnom, duhovnom i neprocenjivom emotivnom mrežom između muža i žene u indijskom društvu.



Izvor: Zanimljivosti
Foto: Pixabay/Ilustracija