Vidović: 'Srpska bilježi pad prihoda i trpi zbog sankcija'


03.11.2023 13:12


Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske, prezentujući Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Srpske u periodu 1. januar – 30. jun 2023. godine kazala je kako su planirani prihodi u ovom periodu manji i da Republika Srpska trpi finansijske posljedice zbog tihi sankcija. 



Kako je kazala, Srpska je ostvarila poreske prihode, od 1,833 milijarde KM, a da se pad bilježi i kada je riječ o primicima od finansijske imovine, a u prvoj polovini ove godine oni iznosili su 46,6 miliona KM.

'To su rate koje nama plaćaju putevi, auto-putevi i svi drugi koji uzimaju međunarodne kredite, a to se vraća iz indirektnih poreza', dodala je Vidovićeva.

Ukupni rashodi i izdaci u budžetu iznose 2,786 milijardi KM.

'Naša otplata za kratkoročne i dugoročne kredite iznosila je 715 miliona KM, a da je zaduženje bilo 425 miliona KM, što znači da smo u ovom periodu otplatili 290 miliona KM više nego što smo se zadužili. Imali smo u ovom periodu jednu malo veću otplatu za bečke obveznice, na šta smo računali', istakla je.

Ona je priznala da je bila veća otlata vezana za bečke obveznice, a da su sa tim računali i da su uspjeli završiti na vrijeme.

'Kao dokaz da smo pod sankcijama, nekim tihim, ipak se snalazimo. Sredstva smo za bečke obveznice platili pet dana ranije, mi smo platili u četvrtak, u ponedjeljak nam je rečeno da će se pare vratili jer su pitali odakle pare na Novoj banci a ne na Unicredit.

To je samo bio povod da se kaže da je RS zakasnila sa uplatama. Onda smo mi skenirali mejlom licence Nove banke, potencijal, informacije o portfoliju. kad su sve to dobili, naveče u 8 su javili da je to ok i da možemo izmiriti obaveze.

Hoću da kažem sa kakvim licemjernim stavovima se susrećemo', rekla je Vidović.



Izvor: BN
Foto: BN