Ljekari iz Konjica uručili kolektivni otkaz zbog plata


04.11.2023 20:38


Skoro 90 odsto ljekara zaposlenih u Domu zdravlja Konjic, u petak su potpisali i predali Upravi svoje otkaze o radu.



Potvrdio je to za Avaz doktor Džemal Hajduk, direktor Doma zdravlja Konjic, kazavši da su mu u petak pretkraj radnog vremena iz Pravne i kadrovske službe ove zdravstvene ustanove dostavljeni njihovi zahtjevi za raskid ugovora o radu.

Na ovaj čin, praktično, kolektivni otkaz, ljekari su se odlučili zbog činjenice da, zapravo, već četiri mjeseca nisu dobili platu. Posljednja, bez toplog obroka, isplaćena im je za juni.

Međutim, svi zaposlenici Doma zdravlja Konjic već godinama proživljavaju svojevrsnu agoniju zbog nagomilanih dugovanja u zadnjih desetak godina i, zapravo, činjenice da nikako ne mogu sustići platežni proces. Kao stalna prijetnja, zbog neizmirenih obaveza, nad tom ustanovom se nadvila blokada računa od Porezne uprave F BiH.

'Od juče je, praktično, počeo teći njihov jednomjesečni otkazni rok, ukoliko se, u međuvremenu, nešto ne riješi u vezi redovnog finansiranja, odnosno, da se stane u kraj problemima s tekućim poslovanjem i, inače, za finansijsku konsolidaciju u vezi dugogodišnjih dugova', kaže Hajduk, koji je početkom februara preuzeo dužnost direktora.



Prijeti blokada računa



Rješenje za probleme, koji su se godinama taložili je finansijska konsolidacija za koju je urađen program. Međutim, neophodan je angažman svih nadležnih instanci za ozdravljenje ove zdravstvene ustanove.

'Poreska uprava nam, takoreći, stoji za vratom. Predali smo zahtjev za konsolidaciju i sada Poreska insistira na tome. Ako ne bude usvojena konsolidacija, imaćemo problem, jer će uslijediti blokada računa i u tom slučaju bismo trebali godinama raditi da bismo izmirili dug od 10 miliona maraka bez kamata. Šta će se desiti u narednih 30 dana, ne bih znao reći', kazao je on za portal 'Avaza'.



Izvor: Avaz
Foto: Avaz