Aranđelovdan - slavimo Svetog Arhanđela Mihajla


21.11.2023 10:21


Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava'onog koji je kao Bog'.Pravoslavni vernici proslavljaju Svetog Arhangela Mihaila, odnosno praznik Aranđelovdan. Puni naziv ove slave je Sabor Arhistratiga Mihaila i ostalih bestelesnih sila.

Smatra se da je arhangel Mihailo predvodnik vojske anđela koji štite svet od tame. Arhangel Mihailo često je na ikonama predstavljen sa ognjenim mačem kojim čuva vrata raja i veruje se da je on zaštitnik Nebeskog carstva.

Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava 'onog koji je kao Bog'. Na grčkom jeziku reč 'arhi' znači glavni, prvi, a 'angelos' znači vesnik, anđeo. Sveti Arhangel Mihailo, simbol borbe protiv zla i sila nebeska koja prihvata duše umrlih mereći im dobra i zla dela, na ikonama i freskama je predstavljen kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.


Običaji i verovanja


Postoje razni običaji i verovanja koja se vezuju za Aranđelovdan, a veruje se da Arhangel Mihailo dolazi da uteši bolesne i nevoljne tokom hladnih jesenjih i zimskih dana. Prema starom običaju, za Aranđelovdan se može predvideti vreme, pa se smatra da kako je vreme za ovaj praznik, tako će biti tokom cele zime i proleća.

Postoji jedna zabluda kada je reč o običajima. U nekim mestima se veruje da za slavu Aranđelovdan ne treba pripremati žito, ali to je netačno. To se uglavnom tumačilo tako što se smatralo da je Arhangel Mihailo živi svetac, a predanja govore da su svi umrli živi pred Bogom.

Običaj je da se na Aranđelovdan šire dobre misli i pozitivna energija. Takođe, veruje se da na taj dan posebno treba da budete humani i darežljivi. Prema starom verovanju, ako danas pomognete nekome ko je u nevolji, možete očekivati blagost i sveti Arhangel će vam ispuniti želju.

Aranđelovdan se smatra jednom od najvećih slava u Srbiji.Izvor: Kurir
Foto: Tanjug/AP