Opravdana inicijativa za smjenu Košarca


23.11.2023 07:15


Predsjednik PDP-a i poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Branislav Borenović mišljenja je da je, nakon Rezolucije koja je jednoglasno usvojena u Predstavničkom domu u vezi osude svakog nasilja nad ženama, bila potpuno opravdana i razumna inicijativa jedne grupe poslanika iz većeg broja političkih subjekata o smjeni ministra Košarca (Staše), a sve u svjetlu onoga što je o njemu. govorila njegova bivša supruga na Istražnoj komisiji, a u vezi sa nasiljem u porodici. 



'Postoji jasna argumentacija za njegovu sjenu kojom želimo sačuvati integritet i kredibilitet javne pozicije institucija ove zemlje i da osim deklarativnih rezolucija s riječi pređemo na djela i na taj način provedemo tu rezoluciju. To bi bila konkretizacija rezolucije o osudi nasilja nad ženama i pokazatelj da je Parlament spreman da s riječi, odnosno s velikih priča koje imamo pogotovo nakon ubistava žena pređe na djela i počistimo naše vlastito političko i javno dvorište.. Imam osjećaj da se tek kada treba djelovati pojedinci i pojedinke ućute', kazao je Borenović za 'Slobodnu Bosnu'.

Naglašava da će glasanje na sjednici Parlamenta, koje očekuje za nekoliko sedmica, pokazatie da li se ovdje radi samo o deklarativnoj podršci i osudi nasilja ili o konkretnom djelovanju.

 


GLASANJE ĆE POKAZATI KO JE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

 

Incijativu o smjeni Staše Košarca potpisalo je samo 11 poslanika, pa se već golim okom vidi da je čak tri četvrtine državnih poslanika vrlo suzdržano ili protiv njegove smjene.

'Evo još jednom ću ponoviti – glasanje će pokazati ko zaista i suštinski želi da se bori protiv nasilja nad ženama, a ko to radi deklarativno. Tu bih stavio tačku. Glasanje svakog od 42 poslanika pokazaće da li se prema ozbiljnoj društvenoj anomaliji i poremećaju i gnusnim radnjama ponašamo samo deklarativno ili ćemo nešto konkretno uraditi. Mislim da je dobra odluka da smo građanima dali priliku da na Privremenoj istražnoj komisiji o stanju u pravosuđu BiH iznesu svoje primjedbe i svjedoče. Mi smo sve to dostavili nadležnim institucijama koje nam nisu dale povratnu informaciju. Sve što smo mi mogli je da podnesemo inicijativu za smjenu ministra Košarca i da pokažemo da smo ozbiljni i da svoj posao radimo odgovorno', rekao nam je Borenović.

Predsjednik PDP-a kaže da smo vidjeli na primjerima posljednjih nekoliko ovogodišnjih ubistava žena u BiH kako to izgleda kada institucije ne rade. Nažalost, i na primjeru Sanje Stanković i drugih građana koji su se Istražnoj komisiji požalili na nerad pravosudnih institucija to se isto vidi.

'Iako sam oprezan čovjek uvijek sam bio britkog jezika, ali ne bih da ulazim u motiv pojedinih poslanika koji nisu potpisali inicijativu za smjenu ministra Košarca. Biću oprezan sve do trenutka glasanja u Parlamentu BiH kada ću vidjeti da li smo svi spremni da glasamo ispravno bez obzira na boju političke knjižice i bez straha od zamjeranja nekom važnom faktoru u koaliciji, što bi za mene bilo zatrašujuće, te da li postoji ozbiljna i stvarna volja za prelazak sa širokopojasne priče na konkretne poteze Parlamenta BiH. Je li ovdje toliko bitan jedan čovjek koji ima moć da presuđuje, prosuđuje i odlučuje ko je kriv, a ko nije i da se nezamjeranjem njemu, Dodiku (prvom čovjeku koalicije na nivou BiH) zauzimaju potpuno amoralni stavovi koji su suprotni stavovima javnosti i grupe poslanika koja traži Košarčevu smjenu. Glasanje će biti trenutak istine', zaključuje Borenović.

Podsjetimo da je od svjedočenja novinarke Sanje Stanković , bivše supruge ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, pred Privremenom istražnom komisijom za stanje u pravosuđu BiH tokom kojeg je govorila o tome kako je trpila nasilje u porodici od tadašnjeg supruga prošlo punih 16 mjeseci još uvijek se nazire ni krivični ni politički epilog ovog skandala.

Ona se obraćala pismom i Parlamentarnoj skupštini BiH, nakon što se pojedini poslanici pokušali da minimiziraju njene optužbe na račun bivšeg supruga.

 



Izvor: BN
Foto: Agencije