Sa lažnom dozvolom pilotirao 13 godina


24.11.2023 14:31


Šveđanin Tomas Salve je prevezao milion putnika za period od 13 godina tokom kojeg je radio kao pilot sa lažnom dozvolom.U vadušnom saobraćaju se i danas prepričava njegova priča. Bio je kopilot, pa kapetan, a nikada niko nije posumnjao u njegove letačke sposobnosti.

Holandski službenici su, najzad, te 2010. godine uhapsili Salmea, švedskog „pilota“ koji je upravljao putničkim avionima punih 13 godina koristeći lažnu dozvolu, saopštila je tada policija!

Poslije dojave koju su uputile švedske vlasti, holandska policija privela ga je na amsterdamskom aerodromu Šipol, dok se pripremao da poleti za Ankaru avionom 'boing 737' sa 101 putnikom, navodi se u policijskom saopštenju.

Salme je ranije posjedovao dozvolu samo za upravljanje manjim avionima, ali mu je i ona istekla. Tada je zadržan u pritvoru.

On je kasnije sve priznao u jednom intervjuu. Najprije je rekao šta se dogodilo kad je došao na razgovor u kompaniju.

- Izrekao sam riječi molitve i onda niko ne bi pažljivije provjeravao moj papir, kaže.

Progovorio je za medije, dvije godine poslije njegovog hapšenja na aerodromu Šipol u Amsterdamu. Pošto je policija ušla u kokpit, Salme je morao da ostavi svoju uniformu i putnike - zauvijek.

Bez ikakvog formalnog obrazovanja, Tomas je ostavio 10 000 sati leta iza sebe, prevezao milion putnika sa oko 3 500 uzlijetanja i slijetanja. Zahvaljujući velikim ustima, lažnom certifikatu i velikom dijelu sreće i vještine.

Da je neko samo okrenuo telefon Odbora za promet u Švedskoj, sve bi bilo drugačije.

 

U nekim prilikama je tražio dodatne informacije, ali je Tomas uvijek uspijevao da dođe do bilo kakvog objašnjenja, driblanja i zavaravanja. I sam je bio iznenađen što je prošao.

Sertifikat je sam napravio. Bio je jednostavan, nije imao markice, a papir nije bio čak ni kaširan. Ali prema Tomasu, to su bile 'prave stvari', prenosi Kurir.

- Scenario prema kom sam razgovarao sa nadležnima bio je različit, u zavisnosti od toga koje je vazduhoplovni organ zemlje izdao. Letio sam kao bog! kaže Tomas samouvjereno, smijući se.

San o životu u vazduhu počeo je rano za Tomasa. Tata Heiki je bio nadaren fotograf amater, a Tomas je bio njegov učenik. Češće su izlazili na aerodrom Arlanda da fotografišu.

- Volio sam sve što se tiče vazduha. Tutnjava mlaznih motora, miris mlaznog goriva donijeli su želju za otkrivanjem svijeta i tada sam odlučio da postanem pilot, rekao je Tomas.

Odrastanje u predgrađu Šokholma Jordbro bilo je mnogo o fudbalu, prijateljima i djevojkama. Škola je bila tako-tako, motivacija je izostala, ali su se u Tomasa uključili termini iz avijacije, radio i meteorološka terminologija da bi mogao da spava.

Uz pomoć Majkrosoftovog programa simulatora letenja na računaru, rano je naučio pravila civilnog vazdušnog saobraćaja i da leti sa udaljenosti A do B.Izvor: Glas Srpske
Foto: Pixabay/Ilustracija