Koga će novi zakon o imunitetu da štiti u Srpskoj?


04.12.2023 11:07


Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je danas da očekuje da će novi zakon o imunitetu proći sve faze i biti usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske u redovnoj proceduri.



Bukejlović je naglasio da ovaj zakon na specifičan način širi dijapazon lica koja su njime obuhvaćena iz izvršne i zakonodavne vlasti za ono što su učinili u vršenju svojih dužnosti.

'Zakon o imunitetu trenutno je u fazi nacrta i prolaziće redovnu zakonsku proceduru, ne ide po hitnoj proceduri, nego očekujemo da zakon prođe sve faze i da bude usvojen', izjavio je Bukejlović novinarima u Bijeljini.

On je podsjetio da su zakon predložili narodni poslanici, a Kolegijum Narodne skupštine razmatrao ga je u petak, 1. decembra.

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić je nedavno izjavio da je priprema zakona o imunitetu završena, te da bi se uskoro mogao naći pred poslanicima.

Ovu inicijativu podržale su pojedine stranke iz Republike Srpske, dok su se iz Federacije BiH čule kritike.

Prema ovim odlukama, od krivičnog i građanskog postupka oslobođeni su poslanici i delegati svih parlamenata u BiH, a od građanske odgovornosti svi predsjednici, potpredsjednici i zamjenici predsjednika, kao i ministri u svim vladama i u Savjetu ministara.



Izvor: Srna
Foto: Srna