Da li je Srpska bolji dio BiH jer ima svoj avion?!


13.06.2022 20:16


Da li je Republika Srpska zbog aviona stabilniji dio Bosne i Hercegovine novinari Buke pitali su ekonomiste.



"Putovanje je bilo naporno. Mi iz Republike Srpske smo stabilniji dio BiH jer imamo svoj avion, a oni su išli tamo kao čerga...", naveo je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik komentarišući sastanak u Briselu koji je održan u organizaciji predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela.

Da li je Republika Srpska zbog aviona stabilniji dio Bosne i Hercegovine novinari Buke pitali su ekonomiste.

Tako Zoran Pavlović kaže da ako je avion kriterijum stabilnost onda Republika Srpska jeste stabilnija.

Međutim, ekonomski kriteriji u stvarnosti su drugačiji, pa tako i naša stvarnost.

"U Federaciji BiH ima mnogo više investicija i mnogo više projekata koji se implementiraju od početka pandemije korona virusa  i oni su pokazali, jer imaju kantonalne nivoe odgovornosti za ekonomski razvoj, da su se kantoni puno više potrudili da razvijaju investicije nego što su to radili, i htjeli da rade, entiteti.

Tako je firma iz Austrije svoju kompletnu proizvodnju prebacila u Sanski Most, u Goražde je investirao Bekto Precisa, nadalje Hastor, odnosno Prevent grupa ovdje ima proizvodnju i sjedište, dovode sada i trećeg investitora. Sada u Goraždu imate situaciju da rade svi od Foče do Rudog. A mi pričamo da smo stabilniji dio BiH" ističe za Buku ekonomista Pavlović.

Za ekonomistu Draška Aćimovića izjava Milorada Dodika je pretužma: „Ovu izjavu možemo povezati sa činjenicom da  Federacija BiH ekonkomski stoji dva puta bolje od Republike Srpske i to pokazuje nebrigu za građane. Jedan veliki minus za davaoca takve izjave. Pretužno, jednom rječju“.



ZADUŽENOST

Navedimo na kraju dva parametra koji su jako bitna u procjeni ekonomske stabilnost - kreditna zaduženost gdje Federacija BiH stoji duplo bolje u odnosu na Republiku Srpsku, isto kao i po pitanju duga po glavi stanovnika.

Naime, u skladu sa posljednjim podacima, ukupni dug Republike Srpske je 6.1 milijardu KM, a Federacije BiH 6.4 milijarde KM. Poprilično približan, ali ako je riječ o dugu po glavi stanovnika onda je značano različit. Uzimajući u obzir samo podatke iz popisa stanovništva iz 2013. godine, kada je u Republici Srpskoj živjelo 1.228.423 stanovnika, a u Federaciji BiH 2.219.220, dolazimo do toga da je dug po glavi stanovnika u Republici Srpskoj 5.015,14 hiljada KM, dok je u Federaciji BiH  skoro duplo manji i iznosi 2.886,36 hiljada KM.

Naravno dug po glavi stanovnika dosta veći, jer je ogroman broj stanovnika od 2013. napustio BiH.

Toliko o ekonomskoj stabilnosti.



Izvor: Buka
Foto: Vlada RS