Njemačka vojska razmatra moguću rusku invaziju


15.01.2024 19:24


Njemački list Bild objavio je da se Bundeswehr priprema za hibridni ruski napad na istočno krilo NATO-a koji bi se mogao dogoditi u februaru 2024. godine, što bi bio uvod u širenje sukoba.



Bild je objavio pozivajući se na tajni dokument Bundeswehra i naveli su da bi, prema dokumentu, do eskalacije između NATO-a i Rusije moglo doći već u februaru 2024.

U klasificiranom dokumentu (strogo povjerljivo – samo za službenu upotrebu), njemačko savezno ministarstvo odbrane opisuje potencijalni 'put do sukoba' između Rusije i NATO-a. Akcije Rusije i Zapada opisuju se iz mjeseca u mjesec, a kulminirale bi raspoređivanjem stotina hiljada NATO vojnika i neizbježnim početkom rata u ljeto 2025. godine.

Bild ocrtava scenarij iz dokumenta, ali se suzdržava od otkrivanja svih informacija o veličini i kretanju NATO snaga zbog sigurnosnih razloga.

Scenarij Bundeswehra, Alliance Defense 2025, počinje u februaru 2024. Rusija pokreće još jedan val mobilizacije i poziva dodatnih 200.000 pojedinaca u vojsku. Nakon toga, Kremlj pokreće proljetnu ofanzivu u Ukrajini, potiskujući ukrajinsku vojsku do juna.

Ruski ispočetka tajni, a zatim sve otvoreniji napad na Zapad počinje u julu. Predviđaju se kibernetički napadi i drugi oblici hibridnog ratovanja, prvenstveno u baltičkim državama. Dolazi do sukoba, što Rusija koristi kao izgovor za pokretanje velikih vojnih vježbi na svojoj teritoriji i u Bjelorusiji.

Prema scenariju, ova bi situacija mogla eskalirati u oktobru ako Rusija rasporedi trupe i rakete srednjeg dometa u Kalinjingrad. Od decembra 2024. godine u blizini Suwalki koridora odvija se vještačko izazvan 'granični sukob' i 'sukobi s brojnim žrtvama'.

U trenutku kada Sjedinjene Američke Države mogu ostati bez lidera nekoliko sedmica nakon izbora, Rusija uz podršku Bjelorusije ponavlja invaziju na Ukrajinu iz 2014., ali na teritoriju NATO-a. U maju 2025. NATO odlučuje o mjerama zadržavanja, a na Dan D NATO raspoređuje 300.000 vojnog osoblja na istočno krilo, uključujući 30 000 vojnika iz Bundeswehra.

Scenarij završava 30 dana nakon Dana D. Hoće li NATO obuzdati Rusiju ostaje otvoreno pitanje.



Izvor: Klix
Foto: Bild.de