Njemačka odbila da pošalje moćne rakete Ukrajini


18.01.2024 13:04


Njemački parlament odbacio je u srijedu uveče prijedlog CDU i CSU da se Ukrajini pošalju rakete dugog dometa Taurus. 



Gotovo svi predstavnici vladajuće koalicije, socijaldemokrate, zeleni i liberali, odbili su prijedlog Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i sestrinske bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) da se ova moderna raketa švedsko-njemačke proizvodnje pošalje u Ukrajinu.

Njemačka agencija dpa ​​piše da je rezultat glasanja zbunjujući jer su Zeleni i liberali mjesecima tražili od kancelara Olafa Šolca da pošalje te projektile koji bi Kijevu omogućili da gađa duboko u rusku teritoriju.

Poslanici liberala tvrde da su glasali protiv jer je prijedlog bio povezan sa godišnjim izvještajem parlamentarnog komesara za njemačke oružane snage, "što nije prikladno", napisala je Mari-Agnes Štrak-Cimerman, koja ipak podržava slanje tog oružja u Kijev.

Taurus je jedna od najmodernijih raketa, sposobna da uništi bunkerski kompleks sa velike udaljenosti i visine. Šolc je početkom oktobra odlučio da za sada neće snabdijevati Ukrajinu ovim oružjem, strahujući upravo od toga da bi Ukrajina mogla da gađa rusku teritoriju, prenosi DPA.



Izvor: Mondo
Foto: U.S. ARMY / AVALON / PROFIMEDIA