Veštačka inteligencija ugrožava bezbednost dece na internetu


24.01.2024 12:51


Stručnjaci za sajber bezbednost ističu da korišćenje veštačke inteligencije može da ugrozi bezbednost dece ne internetu.



Prema istraživanju Ujedinjenih nacija, oko 80 odsto mladih tvrdi da koristi veštačku inteligenciju (AI) više puta dnevno, a stručnjaci za sajber bezbednost ističu da korišćenje AI može da ugrozi bezbednost dece ne internetu.

Jedan od načina ugrožavanja bezbednosti jesu brojne aplikacije koje su se pojavile sa razvojem AI, među kojima su aplikacije sa naizgled bezopasnim funkcijama, poput filtera na slikama, jer kada deca ubace fotografije u takve aplikacije, ne mogu biti sigurna u kojoj će bazi podataka njihove fotografije završiti i da li će ih neko zloupotrebiti.

Štaviše, neke AI aplikacije, posebno četbotovi, omogućavaju da se lako pristupi sadržaju koji je neprikladan za najmlađe, navode iz kompanije Kasperski i dodaju da na primer, postoji mnoštvo AI četbotova koji su posebno dizajnirani da koriste erotične sadržaje a deca, čak i kada se traži provera starosti, mogu sakriti stvarni uzrast.

Rizik nosi i igranje video igara na pametnim uređajima, što prema onlajn statistikama praktikuje čak 91 odsto dece uzrasta od tri do 15 godina.

Glasovno i tekstualno ćaskanje sa drugim igračima je sastavni deo nekih igara, a na taj način sajber kriminalci izgrađuju virtuelno poverenje sa igračima, mame ih poklonima, a nakon toga lako dobijaju njihove lične podatke.

Kao potencijalnu pretnju navode razvoj FinTech industrije za decu i ističu da se očekuje porast pretnji korišćenjem pametnih kućnih uredjaja.

Kako bi se rizik izbegao ili smanjio roditeljima se preporučuje da se redovno informišu o najnovijim pretnjama, da aktivno prate onlajn aktivnosti dece, da komuniciraju sa njima, kao i da koriste digitalne alate i literaturu koja im u tome može pomoći.



Izvor: TANJUG
Foto: ImageFlow / Shutterstock.com