Pala Vlada Severne Makedonije


25.01.2024 14:28


Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski danas prepodne lično je doneo ostavku i predao je u Sobranju Severne Makedonije.Ostavka Kovačevskog je prvi korak ka formiranju tehničke vlade za pripremu i sprovođenje izbora, koja bi trebalo da bude izabrana 28. januara, 100 dana pre parlemenatarnih izbora. 

Lidera SDSM će na mestu premijera, prema dogovoru dve vodeće partije vladine kolicije SDSM i DUI, naslediti predsednik parlamenta Severne Makedonije Talat Džaferi iz DUI.

Kako je juče najavio predsednik Sobranja, on će po prijemu ostavke Kovačevskog o tome obavestiti predsednika države Stevu Pendarovskog, a potom će u toku dana i sam podneti ostavku.

U izjavi novinarima ispred Sobranja Kovačevski je rekao da je Džaferi iskusan političar koji ima veliko iskustvo u vođenju parlamenta i ocenio da će njegov stil biti drugačiji, ali da će zemlja zadržati svoj strateški pravac, a to je zapadna orijentacija i strateško partnerstvo sa SAD.

Kovačevski je izrazio uverenje da će posle parmentarnih izbora on predvotiti novu vladu Severne Makedonije.

"Vladu ću od 9. maja ponovo voditi ja i predvodiću parlamnentarnu većinu koja će obezbediti punopravno članstvo Republike Severne Makedonije u EU do 2030. godine", obećao je Kovačevski.

Prema najavi Džaferija, pre nego što podnese ostavku, ovlastiće potpredsednika skupštine Gorana Misovskog da vodi sednicu u petak, 26. januara, na kojoj će biti konstatovane ostavke premijera i predsednika Sobranja.

Na sednici u petak, prema planu, za novog predsednika Sobranja trebalo bi da bude izabran šef Poslaničke grupe SDSM Jovan Mitreski, a istog dana popodne Pendarovski bi trebalo Džaferiju da poveri mandat za premijera tehničke vlade.

Džaferi bi u subotu 27. januara pre podne trebalo da dostavi program i sastav vlade sa programom rada, a sednica za izbor vlade trebalo bi da bude sazvana za nedelju ; 28. januar.

U Severnoj Makedoniji se, prema Zakonu o vladi, 100 dana pred parlmentarne izbore formira tehnička vlada u kojoj naveća opziciona partija dobija dva ministra - ; za unutrašnje poslove i za rad i socijalnu politiku i tri zamenika ministara - za finansije, za informaciono društvo i administraciju i za poljoprivredu.

Parlamentarni izbori će, prema dogovoru parlamnetarnih partija, biti održani 8. maja, u sredu, zajedno sa drugim krugom predsedničkih izbora. Prvi krug za izbor predsednika Severne Makedonije biće održan u sredu 24. aprila.

Dvostruki izbori koji će biti održani u aprilu i maju koštaće državu skoro 17 miliona evra, saopštila je potpredsednica Državne izborne komisije (DIK) Ditmire Šehu.Izvor: BETA
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSK