Ugostitelji u Srpskoj ostaju bez konobara i kuvara


13.02.2024 08:07


Domaći ugostitelji već početkom proljeća ostaju bez velikog broja radnika, kojima se više isplati da sezonu, odnosno sunčane mjesece rade na primorju. Najčešće je to Hrvatska, koja, sudeći po oglasima, nudi čak duplo veće plate za poslove u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Tako domaći poslodavci ostaju bez radne snage i to u vrijeme kada posla ima najviše.



Ako odete u Hrvatsku na more, velike su šanse da vas u lokalnom kafiću na plaži usluži poznanik iz kraja, koji je donedavno radio u obližnjem kafiću. Takvih je mnogo, a sudeći po oglasima za posao, mnogo je i potrebe za ovim radnicima.

„Potreban konobar, godine i radno iskustvo nisu važni, mjesto Makarska.

Potreban konobar, plata do 2200 evra, mjesto Hvar.

Potreban konobar, mjesto Stara Novalja.

Potreban šanker, mjesto Novalja.

Potreban poslovođa ugostiteljske jedinice, mjesto Split.

Potreban a la carte konobar, plata do 1800 evra,...“

Internet stranice za oglašavanje, ali i društvene mreže, prepune su ovakvih oglasa. Da bi se zadržali radnici, potrebne su sistemske reforme, saglasni su ugostitelji.

Međutim, kako tvrde, nadležni su prezauzeti pričom o nacionalizmu, dok im radnici odlaze. Pozive upomoć ugostitelja, nisu čuli vladajući, hronično gluvi na probleme.

„Mnogo puta smo bili slagani, sve što smo od naših prijedloga iznosili Vladi i resornim ministarstvima, nije urodilo plodom. Nismo pronašli zajednički jezik, mnogo puta smo izmanipulisani. Jedna od konkretnih stvari, što smo uvijek insistirali, to je da se smanje, odnosno tada u tom prenutku, zamrznu doprinosi, koji su tada bili oko 450 maraka na platu do 1500 maraka. Na taj način smo mi mogli da stvorimo likvidnog radnika, koji je mogao sebi da omogući bolje uslove ćivota, da pristupi kreditnim linijama, da investira, da riješi sebi stambeno rješenje, jednostavno da pruži sebi bolje uslove života“, kaže Vladan Šurlan iz Udruženja poslodavaca ugostitelja i turizma Horeca.

Ovo nije problem koji se pojavio od juče, ali taj problem privrednicima i dalje otežava poslovanje, naročito tokom ljetnih mjeseci, kada je i u ugostiteljskim objektima na domaćem tlu, veća potreba za radnicima, kažu iz Privredne komore Republike Srpske.

Pa tako baste rade, ali nema ko da da radi u bastama.

„Što se tiče samog tog sektora, ugostitelji se redovno javljaju Privrednoj komori Republike Srpske sa tim problemom. Uskoro će početi profi program edukacije radnika na radnom mjestu, dakle koje se tiče upravo restorana, hotela, dakle tog ugostiteljskog sektora, da se popravi situacija, da se zadrže radnici i da se dovedu radnici, kako taj sektor ne bi imao problema u nekom narednom periodu“, ističe potrparol Privredne komore Republike Srpske Dejan Rauš.

Osim u ugostiteljstvu, i u drugim granama privrede primjetan je značajan nedostatak radnika, pa tako naši radnici posao traže u nekim od zemalja Evropske unije, dok se kod nas zapošljavaju radnici iz azijskih zemalja.



Izvor: BN
Foto: Ilustracija