Gotovo: Ide se u snabdijevanja evropskog tržišta litijumom iz Lopara


18.02.2024 18:19


Rock Tech i Arcore su ušli u strateško partnerstvo kako bi osigurali pouzdano i dugoročno snabdijevanje litijumskim proizvodima za evropske operacije pretvarača kompanije Rock Tech. Litijum će se regionalno i održivo nabaviti iz Arcore-ovog rudarskog projekta Lopare u Bosni i Hercegovini u potpunom vlasništvu kako bi se osigurala dugoročna snabdjevenost litijumskim hemikalijama u Rock Tech-ovom pogonu za obradu.Ovo je objavljenom pred kraj prošle godine na sajtu kanadske kompanije RockTech.

- Ova predstojeća saradnja je nedvosmislen dokaz razvoja regionalnog i domaćeg lanca vrijednosti za baterije u Evropi, navodi se na sajtu i dodaje da pomenute kompanije doprinose snabdjevanju i obradi litijuma.

Kao naredni korak, kompanije namjeravaju da definišu specifikacije proizvoda i pregovaraju o ugovoru o otkupu uključujući količine i cijene.

"Strane su posvećene radu na proizvodnji litijuma sa nultim otpadom i neto nultom zagađenošću".

Dalje navode da Arcore-ov projekat je važan element regionalne strategije snabdijevanja Evrope."Povezivanje sa Arcore-om takođe pokazuje koliko je važna naša obrada u Evropi za potrošnju litijuma za evropske proizvođače katoda i baterija. Radujem se preduzimanju i implementaciji sledećih koraka, koji će nesumnjivo zadovoljiti potrebe industrije”, saopštili su iz kanadske firme.

Ovo je još jedan dokaz da je neko već dogovorio kopanje litijuma na području Lopara, a ako znamo da je sjedište firme Arcore za Republiku Srpsku u Laktašima kod Banjaluke, nije teško ni zaključiti ko je uključen u te poslove i zašto je Vlada požurila da se donese zakon na osnovu koga lokalne zajednice neće se ništa pitati kada je u pitanje otvaranje rudnika ili prodaja državne imovine.
Izvor: BN
Foto: BN