Moskva: Situacija se komplikuje, ako krene Turska...


17.06.2022 08:23


Moguća operacija Turske u Siriji zaoštrila je odnose Ankare i Moskve. Specijalni predstavnik predsednika Rusije za Siriju kaže da se situacija komplikuje. 



Aleksandar Lavrentjev je za Sputnjik naveo da potencijalna operacija Ankare na severu Sirije neće rešiti probleme.

"Učinili smo sve da ubedimo tursku stranu u kontraproduktivnost tog koraka, koji može imati dalekosežne negativne posledice" rekao je on.

U Kazahstanu su 15. i 16. juna održani pregovori zemalja-garanata (Rusija, Iran, Turska) u Astanskom formatu , a učestvovali su i predstavnici vlade i opozicije Sirije, kao i Ujedinjenih nacija.

Ranije su mediji preneli da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio novu antiterorističku operaciju na severu Sirije.

Putinov izaslanik za Siriju pak smatra da taj potez Turske neće rešiti probleme, već će dovesti do novih bezbednosnih pretnji po Tursku, jer i Radnička partija Kurdistana i Sirijske demokratske snage neće prestati da postoje i da deluju protiv Ankare nakon te operacije.

"Ispravniji put je traženje mirnog rešenja tog problema. Ruska delegacija je uložila sve napore da ubedi tursku stranu u kontraproduktivnost tog koraka, koji može imati dalekosežne negativne posledice", dodaje Lavrentjev.

"Turska ne želi da pregovara sa Kurdima na severoistoku Sirije, a mi, sa svoje strane, pokušavamo da ubedimo Kurde da komuniciraju, razvijaju odnose sa Damaskom, nađu kompromisna rešenja, postignu dogovor o obnavljanju jedinstva Sirije i da uključe Sirijske demokratske snage u redove nacionalne armije. Sve što bi moglo da spreči negativni scenario", ističe dalje on.

Lavrentjev je rekao I da se Rusija nada da će se turski predsednik uzdržati od sprovođenja operacije, uzimajući u obzir negativan stav praktično svih arapskih država prema tome. "Arapski svet nije zainteresovan da jedan deo arapskih zemalja pređe, faktički, pod kontrolu Turske", objasnio je ruski izaslanik za Siriju.

Na pitanje, ako operacija ipak počne, kakav će biti odgovor Rusije, on odgovara: “Rusija ne planira da ratuje sa turskom vojskom i sirijskim nacionalnim snagama, koje se nalaze pod okriljem Ankare. Mi tamo nemamo borbene jedinice.”

Ipak, odgovarajući na pitanje da li može doći do direktnog sukoba između snaga Turske i Damaska, Lavrentjev kaže da ta varijanta nije isključena.



Izvor: Sputnik
Foto: Sputnik