Najmoderniji Akva park u Višegradu samo na papiru


19.02.2024 08:54


Od gromoglasno najavljene izgradnje modernog Akva parka u Višegradu, čija je gradnja trebalo da se završi za godinu i po dana, zasad nema ni temelja, ni određene lokacije, ni pravog projekta ali ni zaokružene investicije. Ima li nade da se projekat ikad završi. Olako dato obećanje. Tako bi se u jednoj rečenici moglo definisati obećanje dato početkom juna prošle godine o izgradnji „najmodernijeg akva parka u Evropi" u Višegradu.

Na konferenciji za novinare 7. juna prošle godine predstavnik državnog kapitala u kompleksu Andrićgrada u Višegradu Nedeljko Elek je rekao da je planirano da „Jahotina“iz Pala u gradu na Drini i Rzavu izgradi „najmoderniji Akva park u Evropi“.

"To je nešto čime ćemo proširiti turističku ponudu. Tako će od 400.000 turista koji godišnje dođu u Višegrad najveći broj njih u gradu ostati više dana“, rekao je tada Elek.

On je dodao da će u saradnji sa lokalnom zajednicom izgradnja parka početi u okrobru te, 2023. godine.

„Za godinu i po izgradićemo taj park i realizovati projekat, „istakao je tada Elek.

 

Rečeno i ništa ne učinjeno

 

Tada je kazano da će se Akva park praviti na lokaciji gradskog stadiona koji će se izmjestiti, da će se u njega dovesti termalna voda iz Višegradske banje... Do sada ni prvi kramp nije zakopao zemlju na stadionu.

Predsjednik PDP Borisav Borenović kaže da su bombastične i velike najave izgradnje objekata odlika SNSD.

„Nažalost najveći dio i najavljenih projekata je koštao građene milijarde maraka a mnogo ih je već u startu propalo", naveo je Borenović.

Šef poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica smatra da treba biti hrabar čovjek kada se najavi jedan projekat u Republici Srpskoj koji treba da bude najkvalitetniji objekat u Evropi.

 

„Ovdje je drugi problem, vlast ne ivestira da bi napravila boljitak narodu i zaposlila građane već da bude enormno skup da se iz njega finansiraju političke partije i pojedinci", istakao je Govedarica.

Višegrađani nemaju gradsko kupalište a kupaju se na divljim plažama Drine i Rzava.

 

Imali li ipak nade?

 

Elek sad naglašava da projekat akva parka nije stopiran i da će se graditi sigurno.

"Molim građane Višegrada da imaju strpljenja, jer je to veliki i kompleksan posao koji zahtijeva kvalitetnu studiju izvodljivosti. Nju ne može da radi niko u Republici Srpskoj pa smo angažovali stručanjake iz Srbije", dodaje Elek.

Da podsjetimo. bivša SDS vlast prije sedam godina obezbjedila je više od 60 odsto novca za završetak gradskog bazena pored Gradskog stadiona . Vlast SNSD je projekat prekinula i na tom mjestu izgradila igrališta za djecu.Izvor: BN
Foto: BN