Dodikov manevar: Jedno Borelju, drugo Lavrovu


17.06.2022 08:30


'...Formalno-pravno BiH nije uvela sankcije', naglasio je Dodik. 



- Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov zahvalio je danas srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za neuvođenje sankcija Rusiji, istakavši da zna da i u BiH ima mnogo onih koji žele da se uruši prijateljstvo Republike Srpske i Rusije.

"Nadao sam se našem susretu u Beogradu, ali znate zašto, nažalost, do toga nije došlo", naglasio je Lavrov na sastanku sa Dodikom u Sankt Peterburgu, prenosi RTRS.



Lavrov je rekao da Rusija zna sada ko su joj prijatelji, javio je ATV.

"Vi čuvate Dejtonski mirovni sporazum", poručio je Lavrov.

Dodik se saglasio s Lavrovom o ovom pitanju, dodajući da je Zapad taj koji je srušio Dejtonski sporazum.

"Slažem se sa Vašom ocjenom u vezi sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Zapad je srušio Dejton. Činjenica da se trude da za visokog predstavnika stave nelegitimnim osobu, dovoljno govori. On je karikatura", rekao je Dodik.

Dodik je dodao da Srpska mora da se bori za slovo Dejtonskog sporazuma.

"Osnovni proces je da li se mi pridružujemo sankcijama Rusiji. Vi znate da mi to ne dopuštamo, drugi u BiH to žele, ali formalno-pravno BiH nije uvela sankcije", naglasio je Dodik.

On je zahvalio Rusiji za cijene gasa, koje nisu rasle, ni za Republiku Srpsku, ali ni za Federaciju BiH, koja je najveći potrošač gasa u BiH,prenosi Srna.

Podsjetimo da se prema zvaničnim informacijama, objavljenim na stranici Evropskog vijeća, BiH "uskladila s Evropskom unijom" kod sankcioniranja nekoliko stotina pojedinaca i kompanija iz Rusije.

BiH 34 puta od ukupno 36 izjava pridružila se deklaracijama Evropskog vijeća kod uvođenja različitih restriktivnih mjera EU prema Ruskoj Federaciji.

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića ranije su saopštili da su "zahtjev za implementaciju sankcija" proslijedili predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji, koji koči njihovu primjenu.

Zanimljivo je da je Dodik na nedavnom neformalnom susretu sa liderima Zapadnog Balkana primio čestitku od šefa spoljne politike EU Žozefa Borelja na tome što se BiH pridružila restriktivnim mjerama EU prema Ruskoj Federaciji.



Izvor: BN
Foto: BN