Sattler: Poruka Dodiku je jasno upućena


17.06.2022 08:32


"Kada je riječ o daljim sankcijama, nekim daljim mjerama, naravno svjesni ste da je to jedna odluka koju je potrebno donijeti u Vijeću EU", izjavio je Sattler. 



Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler navodi da je vrlo pažljivo izabran format sastanka u Briselu.

“Lideri političkih stranaka koje su zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH i Predsjedništvo BiH. To je bio format sastanka. Mislim da je dobar format sa kojim se moglo raditi. I na kraju, mi ne možemo prisiliti nikoga, niti želimo prisiljavati bilo koga da dođe na neki sastanak koji su sazvali visoki zvaničnici EU", kazao je on i dodao:

"Mi ne možemo prisiliti ni bilo koju zemlju da traži pristup EU. BiH je donijela takvu odluku prije sedam godina, zatražila je, predala zahtjev za članstvo u EU. To je bila suverena odluka nadležnih organa ove zemlje.”

Na pitanje hoće li EU razmišljati o konkrentim sankcijama Milorad Dodika, odgovara:

“Već sam ranije rekao kakva je naša reakcija kada je riječ o političkoj krizi i nefunkcionisanju državnih institucija, ali kada je riječ o prenosu nadležnosti mislim da smo tu poslali izuzetno jasnu poruku", istakao je Satler u razgovoru za Federalna.ba

Kako kaže ona je itekako dobro shvaćena.

"Kada je riječ o daljim sankcijama, nekim daljim mjerama, naravno svjesni ste da je to jedna odluka koju je potrebno donijeti u Savjetu EU. Dakle sve zemlje članice moraju biti saglasne i to su jednostavno pravila. Poruka je bila jasno upućena, jasno primljena u Republici Srpskoj.”

Naglašava da je prilično jasno da se svijet promijenio nakon 24. februara ove godine.



Izvor: Agencije
Foto: Agencije