Umjesto izvinjenja, iz ERS najava poskupljenja struje


01.03.2024 07:32


Godinu dana Elektroprivreda je neustavno uzimala pare od građana u Republici Srpskoj. Ustavni sud Republike Srpske je presudio da je Elektroprireda nezakonito obračunavala električnu energiju.. Umjesto utvrđivanja odgovornosti za neustavno poskupljenje struje iz Elektroprivrede pominju da su oni na gubitku i najavljuju poskupljenje struje. 



Način obračuna da onaj ko potroši više struje plaća veću cijenu kilovat-časa, poznatiji kao blok tarifa. Ustavni sud je ukinuo i utvrdio da su njime kupci dovedeni u nepovoljan položaj.

"Кrajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe koji troše više električne energije dovedeni su u nepovoljniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije", saopšteno je iz Ustavnog suda RS.


Od početka ukazujemo da su blok tarife diskriminacija građana, kažu u opoziciji i udruženjima potrošača.

"Prije svega ovo je jedna velika pobjeda pred Ustavnim sudom Republike Srpske gdje smo uspjeli oboriti odluku o novom tarifnom sistemu kojom su oni pokušali natjerati narod da što više štedi struju kako bi oni imali što više električne energije za izvoz na međunarodno tržište kako bi ostvarili što veći profit", kaže poslanik Liste za pravdu i red u NSRS Đorđe Vučinić.

"Ovdje jednim te istim potrošačima šaljemo struju krozi iste žice, a imamo različite tarife tako da je namjera Elektroprivrede bila da oni koji potroše više više i plate, ali oni već svakako plaćaju više bez obzira na količinu", kaže Murisa Marić uz Udruženja građana DON Prijedor.

Iz Regulatorne komisije za energetiku i Elektroprivrede Republike Srpske, umjesto izvinjenja građanima i vraćanja novca koji je na osnovu neustavnog cjenovnika naplaćen od potrošača, kažu da će sve na kraju biti tarifirano građanima kroz nova poskupljenja struje!

"Naime, Ustavni sud Republike Srpske nije razumio da će sa donošenje ovakve odluke neminovno dovesti do povećanja cijena električne energije za više od 80 posto građana Republike Srpske. Tarifnim postupkom koji je poništen bili su zaštićeni oni građani koji troše manje električne energije, a sada je Ustavni sud Republike Srpske zaštitio one koji troše više kilovat sati električne energije", saopšteno je iz Elektroprivrede.

Poništenje postojanja tri tarife nikako ne smije da dovede do poskupljenja struje, kategorični su u udruženjima potrošača.

"Po svemu sudeći što smo danas čuli iz Elektroprivrede niko više ne priča da je ovo bila diskriminacija nego pričaju o tome koliko će njima umanjen biti prihod, ne razmišljajući da cjelokupnu priču plaćaju građani", kaže Murisa Marić.

Samo uvođenje tarifa koje treba da smanje potrošnju struje, smatraju ekonomisti, bilo je jasan znak da u Elektroprivredi postoje ozbiljni problemi.

Građani Republike Srpske godinama su na udaru sve većih računa za utrošenu struju – od povećanja cijena mrežarine do skupljih kilovat-časova.

 



Izvor: BN
Foto: Ilustracija