Ukrajina dobila zeleno svjetlo za članstvo u EU


17.06.2022 11:28


Evropska komisija danas je preporučila Evropskoj uniji da Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidata, dok će od Gruzije biti zatraženo da ispuni određene uslove prije nego što dobije taj status, prenio je danas Rojters. 



Evropska komisija predlaže da se Ukrajini da status kandidata za članstvo u EU, izjavila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i dodala da je to podrazumijeva i da Ukrajina sprovodi niz reformi.

"Ukrajina je jasno pokazala težnju i odlučnost zemlje da živi u skladu s evropskim vrijednostima i standardima", rekla je ona novinarima u Briselu.

Ona je navela i da je Ukrajina već primijenila oko 70 odsto pravila normi i standarda EU, ali da ipak ostaje da se uradi važan posao u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije i oligarha i osnovnih prava.

"Proces je zasnovan na zaslugama,tako da proces u potpunosti zavisi od Ukrajine", naglasila je Lajen.

Tokom svoje izjave, fon der Lajen je nosila boje Ukrajine, žuti sako preko plave košulje, navodi britanska agencija.

Rojters podsjeća da se pojedine zemje EU, među kojima Holandija i Danaska, protive da još zemalja dobije status kandidata za članstvo, a da je zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog juče dobio podršku Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije, čiji su lideri posjetili Kijev.



Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug/AP