Šmit pripremio odluku, samo da je još nametne


18.03.2024 12:57


Sve je spremno. Odluka je napisana davno. Najmanje je tri puta detaljno pretresana, mijenjana, dopunjavana, skraćivana, produžavana... 



Visoki predstavnik Kristijan Šmit mogao bi već krajem ove ili početkom naredne sedmice konačno nametnuti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, saznaje Politicki.ba.

Iako je u najmanje tri navrata odgodio korištenje Bonskih ovlaštenja, ovog puta je "čvrst" i "odlučan" da konačno ispuni obećanje dato polovinom decembra prošle godine.

Kako je rečeno Politicki.ba iz nekoliko izvora, Šmit je odlučio da sačeka ishod sjednice Evropskog vijeća. On vjeruje da će to tijelo ipak dati "zeleno svjetlo" za pregovarački status Bosne i Hercegovine o ulasku u Evropsku uniju.

Vijeće za opšte poslove (GAC) sutra u Briselu raspravlja i o proširenju.

Pred ministrima 27 država EU je i prijedlog Evropske komisije da se BiH odobri pregovarački status. Ne i početak pregovora. To bi se, u optimističnom scenariju, moglo desiti za nekih godinu dana.

Ako sutra GAC da "zeleno svjetlo", za očekivati je da će "klimoglav" dati i šefovi država ili vlada svih članica EU 21. i 22. marta.

Nakon toga, Šmit može djelovati.

Ako se opet ne predomisli!

Šmit je polovinom decembra pršle godine postavio ultimatum domaćim političkim akterima da ispune obećanje staro skoro deceniju i donesu neophodne izmjene Izbornog zakona kojima se unaprijeđuje integritet i transparentnost izbora.

Kada je objavio da će nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH, pozvao je, kako prenosi pomenuti portal, stručnjake kojima je dao zadatak da urade prijedlog odluke.

Tražio je da se promijene rokovi za podnošenje žalbi, način popune biračkih odbora, čak i da se dobro pretresu granice izbornih jedinica i urade prijedlozi njihovih promjena, zbog velikog odliva stanovništva BiH u protekle dvije decenije...

Sve je spremno. Odluka je napisana davno. Najmanje je tri puta detaljno pretresana, mijenjana, dopunjavana, skraćivana, produživana...

Rijetkima je Šmit objasnio da će čekati Evropsko vijeće 21. i 22. marta i onda djelovati.

Hoće li održati riječ znat ćemo u narednih sedam dana, piše Politicki.ba.



Izvor: BN
Foto: Arhiva