Putin: Poteškoće u odnosima sa BiH zbog sankcija Rusiji


18.06.2022 09:04


Rusija ima određenih poteškoća u odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, u vezi sa pristupom te države sankcijama, ali odnosi se nastavljaju i razvijaće se, rekao je Putin nakon sastanka sa Dodikom. 



Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se večeras sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

- Rusija ima određenih poteškoća u odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, u vezi sa pristupom te države sankcijama, ali odnosi se nastavljaju i razvijaće se, rekao je večeras Putin nakon sastanka sa Dodikom.

"Zahvalan sam što ste došli na forum u Sankt Peterburgu, nadam se da vam je bio koristan i zanimljiv. Nažalost, u sadašnjim uslovima sa BiH imamo određenih poteškoća u vezi sa pristupom sankcijama, ali znamo vaš stav i mi to veoma cenimo", kazao je Putin, prenosi agencija RIA Novosti.

On je dodao da će se uprkos poteškoćama, odnosi razvijati.

"Posebno sa onima koji žele da održe te odnose. A koliko ja znam, vi ste jedan od tih ljudi", rekao je Putin, prenosi Tanjug.

Dodik je za RTRS rekao da je sastanak sa Putinom bio pun razumijevanja i otvorenosti, da je razgovarano o više tema, prije svega političkih, poput uloge Rusije kao garanta Dejtonskog sporazuma.

On je istakao da je Putina informisao da se Kristijan Šmit predstavlja kao visoki predstavnik u BiH ikao nema odluke Savjeta bezbjednosti UN o tome.

Dodik je rekao da je razgovarano i o važnim infrastrukturmnm pitanjima i da je potvređeno opredjeljenje da se gradi gasovod u Srpskoj i dvije elektrane, jedna kod Prijedora, druga kod Banjaluke.

On je naveo da je ruskog predsjednika informisao i o tome da se ljudima iz Repblike Srpske uvode sankcije, uključujući i njega.

Dodik je rekao da ga je upoznao i da se u BiH održavaju izbori 2. oktobra i da ga je Putin pozvao na novi sastanak u septembru.



Izvor: BN
Foto: Srna