Možda nisam prolupao, ali sam ponosan na sankcije


03.04.2024 14:41


Komentarišući američke sankcije, Dodik je rekao: 'Vjerujem da nisam prolupao, ali sam ponosan što imam sankcije i što ne moram da komuniciram sa Zapadom.' 



Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kritikovao je visokog predstavnika Kristijana Šmita, ponovo zaprijetio otcjepljenjem Republike Srpske i najavio nastavak procesa donošenja izbornog zakona Republike Srpske.

Dodik je na otvaranju Ekonomskog foruma u Banjaluci ponovo ostavio mogućnost dogovora u Sarajevu, po dosadašnjoj matrici da u Banjaluci prijeti, a u Sarajevu potpisuje sve što treba.

Ekonomski forum u Banjaluci, Dodik je iskoristio da ponovi kako je Republika Srpska bolji dio Bosne i Hercegovine, koji ide u bolju budućnost zahvaljujući kapitalnim projektima čija se ralizacija, kao po običaju, najavljuje u budućnosti.

„Mi imamo zainteresovane partnere i mi ćemo ih okupiti. Ovaj sajam pokazuje tu tendenciju. Vjerujem da će iduće godine biti još više zemalja i više izlagača. Želim svima uspjeh. Ovdje postoji jedna potentna i snažna privredna aktivnost“, samouvjereno se pohvalio Dodik.

Dodik je optužio zemlje zapada kojima, kako kaže, smeta ekonomska snaga i sposobnost Republike Srpublike.

"Mnogi bi htjeli da smo mi invalidi i da se molimo po BiH. I ako ćemo se razići u BiH, mi ćemo se razići na miran način. Čekaćemo. Koliko god bude trebalo, mi ćemo čekati. Na kraju puta mi ćemo izaći iz Bosne i Hercegovine. Ne želimo da budemo u njoj, ona je problem našeg opstanka ovdje. Da nije BiH, RS bi bila puno razvijenija i bolja. Mi bi danas bili lideri u pridruživanju EU. EU želi da centralizuje BiH kroz evropski put. To se neće desiti", rekao je Dodik.

Dodik se ponovo obrušio na Kristijana Šmita prijetećim tonom, dajući mu ultimatum u vezi sa Izbornim zakonom.

"Nelegalni i podmukli Šmit. On uporno pokušava da nam zagorča život. Muslimani u Sarajevu uvijek žele da budu dio tog scenarija nametanja stranaca. Rekli smo da imaju sedam dana da to pokušamo riješiti. Mi smo vjerovali da je to moguće brže završiti.

Krajem iduće, ili početkom iduće sedmice, pokrenućemo da na Parlamentu razmatramo tu situaciju. Ukoliko to ne bude, Republika Srpska će krenuti svojim putem kada je riječ o izbornom zakonu", zaprijetio je Dodik.

Komentarišući američke sankcije, Dodik je rekao: "Vjerujem da nisam prolupao, ali sam ponosan što imam sankcije i što ne moram da komuniciram sa Zapadom."



Izvor: BN
Foto: BN