Za rezoluciju glasalo 84, protiv 19, uzdržano 68


23.05.2024 17:31


U Njujorku je danas počela sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se glasati o rezoluciji o Srebrenici, koju su predložile Nemačka i Ruanda. - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na Generalnoj skupštini UN, na kojoj se glasa o rezoluciji o Srebrenici, da je to visokopolitizovana rezolucija i pozvao sve zemlje članice da ne glasaju.

"Zašto pozivam sve koji se nalaze u ovoj sali da glasaju protiv rezolucije - ovo je visokopolitizovana rezolucija i ja bih postavio tri pitanja na koja nismo čuli adekvatne odgovore od glavnih autora ove rezolucije, od Nemačke", rekao je Vučić.

On je zapitao zašto se donosi ova rezolucija.

"Pod broj jedan, govorili su o individualnoj pravnoj odgovornosti, pominjući ovde crnogorske amandmane. I pitam vas, ako je tako, zašto se ova rezolucija uopšte i donosi? Zato kada je reč o individualnoj pravnoj odgovornosti, ona je već urađena, isporučena kroz optužnice, kroz presude i svi ti ljudi koji su bili optuženi, oni su već i osuđeni i osuđeni na zatvorske kazne. Nema nikakvih pojedinačnih imena u ovoj rezoluciji, to se uopšte i ne pominje", poručio je Vučić.

Zapitao je zašto se uopšte donosi rezolucija ako je UN već donela rezoluciju 2015. godine u vezi sa genocidom širom sveta.

"Zašto samo ovaj slučaj, zašto samo ovaj primer?", zapitao je Vučić.

On je rekao na početku svog govora da mu je teško da govori posle predstavnika Nemačke.

"Govoriti protiv rezolucije nije lako iz nekoliko razloga. Bez obzira šta vi uradite, veliki i moćni, oni koji su ovde dominantni i u medijima, optužiće vas za teški zločin koji se zaista desio u Srebrenici, u situaciji gde je sva moralna pravda u njihovim rukama. Oni će da vas optuže da potcenjujete i minimizirate, zato što se usuđujemo da dignemo glas protiv", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da želi da razotkrije ove neistine.

"Još jednom da kažem, ja sam se poklonio žrtvama sukoba u Bosni, a ovde su i srpske i bošnjačke žrtve i evo ja podvlačim da sam se već poklonio žrtvama i da sam položio cvet u Srebrenici za sve stradale Bošnjake.

Teško je da se govori posle Nemačke koja važi za najvažniju i koja smatra da je nepogrešivo ovlašćena da daje moralne pridike onima koji se ne slažu sa njom", naveo je Vučić.

Kina: Nećemo glasati za rezoluciju

- Predstavnik Kine u Ujedinjenim nacijama izjavio je danas da ta zemlja neće glasati za nacrt rezolucije o Srebrenici.

On je na sednici Generalne skupštine, na kojoj se raspravlja o rezoluciji o Srebrenici, rekao da "ishitreno" glasanje o nacrtu rezolucije nije u skladu sa duhom pomirenja u BiH i regionu, niti sa željom da se očuvaju mir i stabilnost, zbog čega Kina nema alternativu sem da glasa protiv nacrta rezolucije.

"BIH je važna zemlja na Balkanu i u zajedničkom interesu je da BiH shvati važnost harmoiničnog suživota i da održi mir. Ratovi 90-ih su tamna strana istorije i doveli su do smrti civila. Kina je za to da se spreči ponovno dešavanje tragedija da jedinstvo i solidartnost idu ka pomirenju", rekao je on.

On je naglasio da Kina poziva na punu komunikaciju sa svim učesnicama i dodao da će ta zemlja nastaviti da radi na miru i stabilnosti u BiH i regionu.

Azerbejdžan neće biti u mogućnosti da glasa ukoliko predlog bude stavljen na glasanje

Predstavnik Kube: Kuba neće glasati za rezoluciju o Srebrenici

Nikaragva će glasati protiv rezolucije koju je predložila Nemačka

Uoči sednice Vanuatu, Antigva i Barbuda i Malavi povukli su kosponzorstvo rezolucije o Srebrenici, javio je izveštač Tanjuga.

Sednica je počela malo posle 16 časova, a na njoj će u ime Srbije govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sednica je počela minutom ćutanja povodom pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija.

Iako se, prema proceduri Generalne skupštine, odluke donose konsenzusom, za koji je potrebno da sve države budu saglasne oko teksta nacrta rezolucije, o predlogu rezolucije o Srebrenici će se glasati, pošto se Srbija, Rusija i Kina protive njenom usvajanju.

Na glasanju u Generalnoj skupštini UN zemlje nemaju pravo veta, a svaka od 193 države članica ima pravo na jedan glas.

Iako Crna Gora nije među kosponzorima, najavljeno je da će ta zemlja glasati za usvajanje rezolucije, nakon što je podnela amandmane na nacrt rezolucije.

Stalna misija Srbije pri UN je apelovala na kosponzore rezolucije da, u interesu svih, pre svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osetljivom pitanju koje zahteva konsenzus.Izvor: Tanjug
Foto: Printskrin