'Secesija ne znači nezavisnost, nego kraj za Republiku Srpsku'


24.05.2024 12:12


'Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili “razdruživanje” ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. Republika Srpska može postojati samo unutar BiH. Secesija ili “razdruživanje” Republike Srpske ne znači nezavisnost Republike Srpske niti kraj BiH, nego znači kraj Republike Srpske', navode iz Ambasade SAD u BiH. "Juče je gospodin Dodik objavio da je Vlada Republike Srpske donijela zvaničnu odluku da predloži “razdruživanje” Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, to znači secesiju Republike Srpske; to je opasno, neodgovorno, antidejtonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD", saopšteno je iz Ambasade SAD u BiH na twitter nalogu, dodajući da će SAD braniti i štititi svoje interese.

"Sjedinjene Države braniće ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku. Gospodin Dodik i Vlada Republike Srpske pokušali su objasniti ovu odluku grupom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u Republici Srpskoj kako bi krenula za njima ovim opasnim putem", stoji u saopštenju, dalje navode:


"Ne postoji međunarodne zavjera da se Republika Srpska ukine. Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine Republika Srpska, a gospodin Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje Republike Srpske. BiH nije unija dva entiteta."

Naglašavaju da izričito stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine.

"Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili “razdruživanje” ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. Republika Srpska može postojati samo unutar BiH. Secesija ili “razdruživanje” Republike Srpske ne znači nezavisnost Republike Srpske niti kraj BiH, nego znači kraj Republike Srpske“, navode iz Ambasade SAD u BiH i dodaju:

“Aktivnosti gospodina Dodika izlažu riziku budućnost unutar evro-atlantskih institucija koju građani BiH, uključujući Republiku Srpsku, žele. Put koji on predlaže bi osigurao da građani Republike Srpske, njihova djeca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokratiji kakav zaslužuju”.Izvor: BN
Foto: Ilustracija