Proglašena epidemija morbila u distriktu Brčko


30.05.2024 06:36


U Brčko distriktu proglašena je epidemija morbila, nakon što je od početka godine do sada registrovano 112 slučajeva ove zarazne bolesti. Šef vladinog Odeljenja za zdravstvo i ostale usluge Asmir Mujanović rekao je da je, nakon sveobuhvatne analize, doneo odluku o proglašenju epidemije, prenosi agencija Srna.

Lekar iz Pododeljenja za javno zdravstvo Brčko distrikta Jasmina Čehić Ljaljić navela je da je 28 obolelih uzrasta do dve godine, 27 do pet, a 52 do 18 godina, te petoro obolelih koji su stariji od 18 godina.

Do sada nije bilo smrtnih ishoda, a 24 zaraženih je hospitalizovano.

Ljaljićeva je napomenula da je najefikasnija preventivna mera vakcinacija protiv morbila, te da je obuhvat vakcinacije u 2023. godini iznosio 52 odsto, podsećajući da se efekat kolektivnog imuniteta postiže sa 95 odsto vakcinisanih.

"Od ukupnog broja obolelih čak 92 pacijenta nisu vakcinisana, četvoro je potpuno vakcinisano, a 16 ih je primilo nepotpune vakcine", precizirala je Ljaljićeva.

Šef Higijensko-epidemiološke službe brčanskog Doma zdravlja epidemiolog Adrijana Grgić saopštila je da je zbog novonastale situacije u Dečijem dispanzeru vakcinacija MMR vakcinama proširena i na drugu smenu i da raspolažu sa dovoljnim brojem doza ove trovalentne vakcine.

Ona je pozvala sve roditelje koji su propustili vakcinisanje dece ili su nepotpuno vakcinisana, a ukoliko su trenutno zdrava, da ih dovedu na vakcinaciju.

"Prvi simptomi infekcije morbilama su visoka temperatura, curenje iz nosa, crvenilo očiju, osip s unutrašnje strane obraza, a sedmog do osmog dana od simptoma javlja se osip po telu koji počinje u predelu glave, te se širi prema telu i traje pet do sedam dana, nakon čega nastupa perutanje kože", podsetila je Grgićeva.Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija