Evo šta možete prenijeti prilikom prelaska granice


11.07.2024 06:06


Sezona je godišnjih odmora, povećan je broj putovanja. Ukoliko planirate na put pratite uputstva i preporuke za prelazak granice u suprotnom platićete velike kazne, ističu u Upravi za indirektno oporezivanje BiH. 



Ne dozvolite da vam prelazak granice pokvari putovanje. Kontrole su tokom ljetnjih mjeseci i godišnjih odmora pojačane, čega su svjesni i građani.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH objašnjavaju da vrijednost ličnog prtljaga u drumskom saobraćaju ne smije da pređe iznos od 300 evra dok je vrijednost u vazdušnom saobraćaju do 430 evra a za lica mlađa od 15 godina 150 evra.

"Nema tih velikih količina robe, nema šverca preko granice. Ovo su jasna pravila Evropske unije kojih se treba pridržavati. U Evropsku uniju je zabranjen unos mesa i mliječnih proizvoda a osvježiti se možete sa bananama, kokosom, datulama za svo ostalo voće i povrće potreban je fitosanitarni sertifikat", izjavila je Darjana Maglov, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U zemlje Evropske unije dozvoljen je unos hrane za bebe, jaja i meda do 2 kilograma i ribe do 20 kilograma. Posebno treba voditi računa o akciznoj robi, naglašavaju u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

"U susjednu Hrvatsku ili zemlje Evropske unije ne može se unijeti više od dvije kutije cigareta u suprotnom čeka vam debela kazna.

Što se tiče alkohola i alkoholnih pića sa udjelom alkohola većim od 22 odsto volumena jedna litra a sa manjim dvije litre ili vina 4 litre ili piva 16 litara. Naravno ovo se odnosi po osobi", rekla je Darjana Maglov, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Preko granice možete prenijeti i lijekove sa medicinskom dokumentacijom ali i novac u vrijednosti do 10 hiljada evra. Ukoliko se ne pridržavate svih ovih propisa slijede kazne koje iznose od 800 do 25 hiljada maraka.



Izvor: BN
Foto: BN