Memorijalni centar Potočari: Sjećanje na bošnjačke žrtve


11.07.2024 06:52


U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti obilježeno 29 godina od srebreničkih dešavanja u julu 1995. godine. 



Program obilježavanja počeće u 9.30 časova dočekom zvanica i gostiju, a u 10.30 časova počeće emitovanje video-poruka i obraćanja zvaničnika u bivšoj fabrici akumulatora.

Potom će u 12.00 časova zvaničnici i delegacije odati počast i položiti cvijeće na memorijalni kamen u sakralnom dijelu centra, nakon čega slijedi vjerski obred i ukop posmrtnih ostataka 14 Bošnjaka.

Skup će obezbjeđivati Policija Republike Srpske uz podršku ostalih bezbjednosnih struktura u BiH.

Veliki broj srebreničkih Bošnjaka, koji žive u inostranstvu i Federaciji BiH, stigao je u Srebrenicu, ali, kako organizatori komemoracije kažu, znatno ih je manje nego prethodnih godina i taj broj se iz godine u godinu smanjuje.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Majkl Marfi, nakon što je juče u Potočarima odao počast žrtvama, rekao je da je izuzetno važno da se prihvati istina o onom što se dogodilo u Srebrenici u julu 1995. godine.

I Kristijan Šmit, kojeg Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, juče je posjetio Potočare i u prostoru bivše Fabrike akumulatora odao počast za 14 žrtava.

"Nakon 29 godina, mi smo danas u mogućnosti da oplakujemo i odajemo počast onima koji su izgubili živote", rekao je Šmit.

Zbog današnjeg komemorativnog skupa i sutra zbog obilježavanja 32 godine od velikog srpskog stradanja oko Srebrenice, načelnik opštine Mladen Grujičić donio je odluku da opštinska uprava ne radi 11. i 12. jula.

Takođe, zabranjen je i promet eksplozivnih materija na putevima u ovoj regiji.

 



Izvor: Srna
Foto: Fena