97-godišnjakinja tužila sud da bi je vratili na posao!


11.07.2024 07:51


Sutkinja, stara 97 godina, pokušala je tužbom da se vrati na posao. 97-godišnja sutkinja, koja je prošle godine suspendovana sa apelacionog suda u SAD nakon što je optužena za nesposobnost zbog kognitivnih i fizičkih oštećenja povezanih sa njenim godinama, izgubila je u utorak parnicu koju je pokrenula u pokušaju da se vrati na posao. 



Sutkinja Pauline Newman osporila je svoju suspenziju sa Apelacionog suda za Federalni krug, koji se bavi patentima, zaštitnim znakovima i određenim drugim pitanjima, u tužbi tvrdeći da zakon iz 1980. godine pod nazivom Zakon o sudskom ponašanju i invaliditetu, koji određuje proces za uklanjanje sudija, krši Ustav SAD-a.

Američki okružni sudija Kristofer “Kejsi” Kuper u utorak je presudio protiv Njumankinih tvrdnji da zakon krši ustavna prava na pravičan postupak. Kuper je u februaru odbacio druge ustavne tvrdnje koje je Njumank podnela.

Njen advokat Greg Dolin rekao je za Rojters da će Njuman uložiti žalbu na odluku. Portparol Federalnog kruga odbio je da komentariše.

Sudija Kimberli Mur, glavna sutkinja, Federalnog kruga, rekla je u naredbama objavljenim prošle godine da je Njumank pokazala znakove ozbiljnog kognitivnog i fizičkog oštećenja i optužila je da odbija da sarađuje u istragama njenog mentalnog zdravlja.

Newman je najstariji savezni sudija u SAD-u koji nije prešao na polu-radni status. Imenovana u Federalni krug od strane predsednika Ronalda Regana 1984. godine, ona je cenjena figura u oblasti patentnog prava i istaknuti disident na sudu koji često donosi odluke u slučajevima koji uključuju velike kompanije.

Sukob oko njene suspenzije obeležio je retku javnu raspravu o sposobnosti sudija u SAD-u.

Odluka od utorka poklapa se sa pozivima nekih demokratskih zakonodavaca da predsednik Džo Bajden, 81, odustane od ovogodišnjih predsedničkih izbora zbog zabrinutosti za njegovu sposobnost izveštava agencija rojters

Sudski savet Federalnog okruga suspendovao je Njuman prošlog septembra na najmanje godinu dana ili dok ne pristane na sudski naložene medicinske preglede. Njuman je branila svoju sposobnost, navodeći izveštaje lekara koje je sama izabrala, i nekoliko puta se javno pojavila od svoje suspenzije.

U svojoj februarskoj odluci kojom je odbacio većinu tvrdnji iz Njumankine tužbe podnete protiv saveta, Kuper je rekao da su ranije sudske odluke “dosledno potvrđivale ovlašćenje sudstva da se samo kontroliše”.



Izvor: Zanimljivosti
Foto: Pixabay/Ilustracija