Crnadak: Shvatite ozbiljno iznesene optužbe o kriminalizaciji institucija i zaštite novinarku Miljanović Zubac


11.07.2024 09:47


Kao narodni poslanik Republike Srpske upućujem apel i upozorenje institucijama Republike Srpske, posebno Vladi RS i MUP RS, da mnogo ozbiljnije tretiraju krivična djela počinjena na štetu novinarke RTRS-a Nataše Miljanović Zubac, kao i česte prijetnje koje dobija, jer iznošenjem brojnih činjenica o kriminalu i korupciji u Republici Srpskoj, te vezama kriminala i institucija, ugrožava interese moćnih kriminalnih grupa i veoma opasnih pojedinaca iz svijeta mafije. 



Ovo je rekao Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

- Republici Srpskoj ne treba da neka nagrada za borbu protiv korupcije u budućnosti nosi ime ove novinarke, nego nam trebaju odlučne i čvrste institucije, koje će zaštititi osobe poput gospođe Miljanović Zubac i omogućiti im da bezbjedno žive i rade svoj posao. Zato je sva odgovornost za njenu bezbjednost isključivo u rukama SNSD i vladajuće koalicije, odnosno institucija kojima oni upravljaju – kaže Crnadak.

Ističe da sve više činjenica ukazuje na to da su pipci organizovanog kriminala ušli duboko u veliki broj institucija Republike Srpske i da to predstavlja ogromnu opasnost za našu budućnost.

- Kao što je pokojni premijer Srbije Zoran Đinđić govorio za Srbiju iz tog vremena, danas možemo parafrazirati za Republiku Srpsku:" Svaka država u svijetu ima svoju mafiju, samo u Republici Srpskoj mafija ima svoju državu", navodi Crnadak.

Crnadak kaže da nedavno objavljene činjenice da je vrh režima dodijelio ugovore za sedam firmi pod sankcijama OFAK, na oko 1500 tendera u Republici Srpskoj, u ukupnom iznosu od oko 500 miliona KM, jasno govore da mafija ima svoje džokere u vrhu vlasti i da tome mora doći kraj.

- Dramatično svjedočenje Nataše Miljanović Zubac pred Odborom za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske, kao i ocjene da je stanje u Republici Spskoj mnogo gore nego u Crnoj Gori, gdje svakodnevno izlaze nove zvanične informacije o povezanosti države i mafije, potvrđuju da je i Odbor za bezbjednost NSRS sa punim pravom tražio novu procjenu bezbjednosnih rizika za ovu novinarku – kaže Crnadak.

Ističe da se procesi koji su počeli ne mogu zaustaviti, što potvrđuje i "pad" drugog čovjeka SIPA-e i bivšeg direktora Granične policije BiH, te bivšeg predsjednika Suda BiH i drugih visokih funkcionera.

- Zato je važno da građani počnu vjerovati da nema nedodirljivih i da će ruka pravde stići do svakoga ko je zaslužio, bez obzira kako se zove i kojoj partiji pripada – poručuje Crnadak.



Izvor: BN
Foto: Arhiva