Amerika ne dozvoljava preregistraciju kompanije kako bi se izbjegle ili zaobišle sankcije


12.07.2024 06:34


'Preregistracija kompanije kako bi se izbjegle ili zaobišle sankcije nije dozvoljena prema zakonima o sankcijama Sjedinjenih Američkih Država. Konkretno, prema Poglavljima 1(a)vi-vii, 2(a)-(b) i 5(a)-(b) Izvršne uredbe 14033'. 



Ovo je odgovor američke ambasade u Sarajevu za portal Politički.ba u vezi najave sankcionisanih firmi u Republici Srpskoj da će izvršiti preregistraciju.

Posljednjih dana Infinity International Group iz Banje Luke, u čijem je vlasništvu i Prointer, objavila je da se, zbog američkih sankcija, planira preregistrirati. Ona će u budućnosti biti upisana kao Invictus tehnology grupa i plan im je da nastave rad u IT oblasti.

Slično je urađeno i sa drugim kompanijama iz grupacije - Prointer ITSS, Infinity Media, K-2 Audio Company, Sirius 2010, Una World, Kaldera Company.

- Ako se kompanija nastavi baviti nezakonitim, korumpiranim ili antidejtonskim aktivnostima, ili pruža pogodnosti sankcionisanoj kompaniji ili pojedincu ili prima pogodnosti od njih, promjena imena ili vlasnika kompanije nije dovoljna da se izbjegnu sankcije", saopšteno je iz amerčke ambasade.

Upitani da li su ovo manevri da se izbjegnu američke sankcije, odgovorili su potvrdno.

"Preregistracija kompanija je svakako pokušaj izbjegavanja sankcija; međutim, kao što je gore navedeno, pokušaj takvog postupanja je zabranjen prema Izvršnoj uredbi 14033 i neće stvoriti uslove za uklanjanje sa liste sankcionidanih.

Za više informacija upućujemo vas na OFAC", stoji u odgovoru američke ambasade.



Izvor: BN
Foto: Ilustracija