Vučić: Mi nećemo da ratujemo protiv Bošnjaka


12.07.2024 13:51


Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija neće da naseda na provokacije koje dolaze iz BiH niti da ratuje sa Bošnjacima. 



"Ja vam sad otvoreno kažem - mi nećemo da ratujemo protiv vas. Možete da radite šta hoćete, možete da izmišljate, možete da provocirate koliko hoćete, a mi nećemo da ratujemo protiv vas. Mi nećemo da ratujemo protiv Bošnjaka. I to je moja poruka i Bošnjacima u Srbiji i Bošnjacima u Bosni i Hercegovini", naglasio je Vučić.

Istakao je da ćemo sve od sebe da damo da to izbegnemo.

"Nadam se da im neće pasti napamet da ukinu Republiku Srpsku i da ubijaju srpski narod. Mi nećemo da nasedamo na njihove provokacije. I neću svaki dan da moram da objašnjavam da nećemo da nasedamo na njihove provokacije - svaki dan da moram da objašnjavam nekome koliko je srpska namenska industrija veća i jača od namenske industrije BiH", rekao je Vučić.

"Vidite, oni bi da nam kažu - ne, ne, mi smo mnogo jači, mi ćemo sad vas. Ja neću da pričam na takav način. I neću da im objašnjavam koliko je tačno da se odnos snaga promenio. Samo što ja o tome neću da govorim, jer to nije u njihovu korist. A mene to ne interesuje kao tema", rekao je Vučić.

Ističe da je namenskoj industriji taj odnos četiri prema jedan.

"Hrvatska namenska industrija je snažna. Ima nekoliko privatnih fabrika izuzetnih. A ovo (u BiH) je daleko ispod tog nivoa. I sad to moram da objašnjavam. Nemate neku drugu temu, nego omer snaga? Zašto se ne bave autoputevima? Koliko ste autoputeva izgradili", naglasio je Vučić.

Kaže da je, sa druge strane, Milorad Dodik izgadio od Doboja do Banja Luke, do Gradiške gore, preko Prnjavora do Doboja i da se gradi do Bijeljine.

"Gde ste izgradili to? Ukupno ste izgradili 20 kilometara", rekao je Vučić.

Navodi da su u BiH tri dana vodili brutalnu kampanju kao i deo srpskih i evropskih medija po pitanju događaja na Kozari.

"Kad se sve pokazalo kako i šta je bilo, svi su ćutali kao zaliveni", naveo je Vučić i podsetio da je Kozara upravo planina na kojoj su Srbi najviše stradali, najviše od ustaša i Nemaca.

"Oni su rekli, evo je Vojska Srbije, to je rekao i Bećirović i Komšić, dvojica članova Predsedništva. I zamislite kažu, Predsedništvo nije donelo odluku o tome. Sram vas bilo, a Predsedništvo je donelo odluku o rezoluciji? Kad je trebalo o rezoluciji, tad vam nije trebalo Predsedništvo. A za ovo vam je trebalo Predsedništvo", rekao je Vučić.

Kaže da naši kadeti defiluju već 10 godina i u drugim zemljama.

"To isto radimo i sa Austrijom, Češkom, to isto radimo s Grčkom, to isto radimo sa Severnom Makedonijom i sa svim zemljama. Deca došla u cipelama, bez oprtača, bez ičega, bez naoružanja", rekao je Vučić.

Pokazao je dokumentaciju koja dokazuje da je sve bilo odobreno u skladu sa zakonima BiH.

"I sam Konaković i Helez kažu da je urađeno u skladu sa zakonom. I posle toga tišina. Zaboravilo se. Koga briga? A rekli su da je u skladu sa deklaracijom, veliko-srpskom, Vučićevom i deklaracijom Srpskog sabora, Vojska Srbije ušetala na teritoriju BiH. Kakve su to provokacije? Što to radite? Što to radite svom narodu? Hoćete svoj narod uvesti u sukobu? Zbog čega? Sa nekim ko to ne želi. Što to radite? Što lažete svaki dan", poručio je Vučić.

Zašto niko iz međunarodne zajednice nije otišao u Bratunac da položi cvet

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitao je danas međunarodnu zajednicu zašto pre pet, šest dana, kada je bila godišnjica, niko od njih nije otišao u Bratunac da položi cvet ili venac na grobove žrtava (Nasera) Orlića i bošnjačkih muslimana.

"Što niste otišli tamo da položite cvet ili venac?", rekao je on na konferenciji za novinare i podsetio da je pre devet godina bio u Srebrenici, poklonio se žrtvama, izjavio saučešće majkama i jedva preživeo, ali da je bio dovoljno ponosan da ne spusti glavu.

"A onaj ko je bio tamo, zna dobro kako je to izgledalo i ne može da se šali i igra na načine kako oni to vide", rekao je Vučić.

On je pročitao svedoičenja bošnjačkih vojnika, o tome na koji način su Naser Orlić i srebrenički muslimani ubijali Srbe i zapitao zašto za to niko nije odgovoran.

Vučić je istakao da će Srbija da čuva mir, jer su sve to strašne stvari i da neće dozvoliti da se ponove.

"Čuvaćemo mir po svaku cenu, a ne pada mi na pamet da popustim pod pritiscima i hajkom. Ponosan sam što sam se suprotstavio i sa većinom čovečanstva pokazao da velike sile ne mogu da menjaju i istoriju i optužuju jedan narod za sve", rekao je Vučić.

Dodao je da je pripremljena analiza oduzimanja nadležnosti Republike Srpske kroz narušavanje Dejtonskog sporazuma.

"Kao što su radili nama sa Briselskim sporazumom. Bićete iznenađeni sa kolikom pažnjom su rušili Dejtonski sporazum da bi rušili Srpsku. Zašto im smeta Srbija, jer poštuje Dejton. Zato sam kriv ja i pomirio sam se sa tim. Srećan sam ne samo zato jer sam mogao da budem na strani mnogostradalnog srpskog naroda i bošnjačkog, što posvećujemo pažnju Bošnjacima. Uz Niš i Čačak ulažemo u taj deo Srbije. Niko ne sme da pomisli da dirne bilo koga jer je Bošnjak", rekao je Vučić.

Subašić sam izjavio saučešće, a da li će Alah ili Bog da me kazni, na Bogu je

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je majki Srebrenice Muniri Subašić i svima koji su pretrpeli užasne i nezamislive gubitke u životu izjavio saučešće, pružio ruku i poklonio se senima njihovih najbližih.

"Nisam razumeo zašto je morala da pominje moju decu, a za to da će Alah da me kazni, hvala vam na tome. Ja težu reč za majku koja je tako stradala da izgovorim, neću. Ja nisam veliki vernik, ali u Boga verujem i moliću se Bogu da ta vrsta fatve se ne odnosi na moju decu. Što se mene tiče, dovoljno sam ponosan na ono što sam uradio i šta god vi meni danas pričali, udžbenici će u Srbiji o tome govoriti", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da prokomentariše to što je Munira Subašić izjavila da očekuje kaznu Alaha za Vučića zato što se nije priključio rezoluciji o Srebrenici.

On je primetio i da je došlo do preokreta u izjavi i da je prvo rečeno: "Nisi sam Vučiću, imaš i decu, imaćeš i unučiće, pa je tek posle toga bilo, Vučiću da ga Alah kazni".

"To da li će mene Alah da kazni, ili Bog, na Bogu je. Nisam siguran da je na Muniri Subašić ili na nekom drugom", rekao je Vučić.



Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug