BiH neće dobiti milijardu evra iz fondova EU


18.07.2024 06:29


Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu tranšu od milijardu evra iz Plana rasta za Zapadni Balkan, kojeg je usvojila Evropska unija. 



Potvrđeno je to iz Delegacije EU u BiH.

– Nadležne vlasti u BiH su dostavile Evropskoj komisiji nacrt potpuno razrađenog Reformskog programa, koji je neophodna osnova za učešće u Planu rasta za Zapadni Balkan. Evropska komisija je pripremila svoju procjenu nacrta Reformskog programa BiH i komunicirala svoje komentare vlastima u BiH, tražeći da se implementiraju određene izmjene. Međutim, 16. jula, vlasti u BiH su obavijestile Komisiju da zbog nedostatka političkog konsenzusa nisu u mogućnosti da usaglase finalni tekst – rečeno je iz Delegacije EU u BiH.

Dalje ističu da je zbog toga prvobitno bila ugrožena, a sada i skoro pa konačno izgubljena značajna količina novca predviđena za BiH.

– Prva tranša Plan rasta može se isplatiti samo nakon što Reformski program formalno usaglase Evropska komisija i BiH. Neusvajanje Reformskog programa u skladu sa komentarima Komisije će imati posljedice: za razliku od drugih partnera u regionu, BiH neće dobiti prvu bezuslovnu tranšu pred-finansiranja koja je planirana za isplatu nakon ljeta, u iznosu od sedam odsto (70 miliona evra, op.a.), te će propustiti značajnu priliku za ranu finansijsku podršku – stoji u odgovoru Delegacije EU u BiH.

Problem s dokumentom nastao je zbog tri mjere. Radi se o uspostavljanju jedinstvenog broja za hitne slučajeve u cijeloj državi, ukidanju entitetskog veta na odluke o dodjeli pomoći iz državnih sredstava, te popunjavanju neupražnjenih mjesta u Ustavnom sudu BiH i poštovanje odluka ovog suda.

Nada među političarima u BiH je bila da će usaglašene mjere, njih 110, biti dovoljno da zvanični Brisel “progleda kroz prste” i odobri veći dio novca za BiH, ali poruka Evropske unije je bila jasna – sve ili ništa.

Istini za volju, još 930 miliona namijenjenih BiH je još dostupno i ako dođe do promjene u političkim stavovima među vlastima moguće je da će taj novac ipak doći u BiH. To naglašava i Delegacija EU u BiH.

– Komisija nastavlja raditi s vlastima, pružajući podršku završetku posla po potrebi i s nestrpljenjem očekuje da primi Reformski program nakon što bude politički podržan. Komisija će ga potom bez odlaganja ocijeniti, kao što je bio slučaj s ostalim partnerima, s ciljem konačnog usvajanja čim prije.

Plan rasta podržava novi finansijski instrument – Fond za reforme i rast za Zapadni Balkan – vrijedan do šest milijardi evra u grantovima i kreditima za čitavu regiju – naglašavaju iz Delegacije EU u BiH.



Izvor: Klix
Foto: Pixabay/Ilustracija