Dačić: Riječ je o terorističkom napadu; Osumnjičeni: Brat mi je ukrao pasoš


18.07.2024 12:05


U Loznici je ubijen jedan policijski službenik, dok je drugi teško ranjen. Jedno lice je uhapšeno, podsetimo, dok se za drugim intenzivno traga. U potragu su uključene i helikopeterske jedinice MUP-a i dronovi. "Postoje sumnje da je reč o terorističkom napadau i organizovanom pokušaju koji dolazi sa KiM od strane albanskih struktura. Ovo ne može biti slučajno", rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić. 



Na licu mesta policija je pronašla pasoš osumnjičenog, izdat od strane privremenih institucija takozvanog Kosova na ime Hajrizi Artan (1991). Objavljena je i njegova fotografija.

 

Utvrđujemo činjenično stanje i utvrđujemo da li je ta osoba čija su dokumenta ostala u kolima zapravo Artanov brat, koji je pobegao iz zatvora na KiM, rekao je Dačić.

Moguće da je reč o lažnom identitetu, rekao je Dačić.


Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti potvrdio je na konferenciji za novinare da je Artan Hajrizi brat Fatona Hajrizija iz Srbice, zatvorenika koji je 6. jula pobegao iz zatvora u Smrekovnici kod Vučitrna.

"Faton je bratu ukrao pasoš" - izjavio je otac Fatona i Artana Hajrizija, Mustafa Hajrizi.

On je za albanske medije rekao da Artan Hajrizi nije na Kosovu, već u Nemačkoj. Rekao je da je Faton od Artana uzeo pasoš koji je pronađen u Loznici na mestu ubistva policajca Nikole Krsmanovića.

 

Artan Hajrizi osumnjičen za ubistvo srpskog policajca, negirao je da ima veze sa tim događajem.

"Ja sam u policiji u Njemačkoj u Hanoveru, obavijestio sam ih da su mi ukradeni dokument", rekao je Artan Hajrizi.

Artan Hajrizi, koji je tražen od strane srpskih vlasti zbog ubistva srpskog policajca, izjavio je da je njegov brat Faton Hajrizi boravio kod njega i da mu je uzeo dokumente.

"Faton je obavio te poslove, otišao je u Nemačku kod brata i ukrao mu pasoš", rekao je prvobitno.

Dalje, izjavio je da njegov sin Artan radi u Nemačkoj.


U potragu su uključene i helikopeterske jedinice MUP-a i dronovi.

Već u centru Lipničkog Šora, na magistrali Šabac - Loznica, saobraćaj do grada preusmjerava se na sela Kozjak, Lipnica, Dobrić.

 

Pored lokalne policije, tu su i njihove kolege iz drugih gradova, od Šapca do Beograda. Sve se kontroliše. Potraga za ubicom traje neprekidno. Sve se redom "češlja", istražuje, analizira.

 

"Noćas, oko 00.55 časova u Loznici, prilikom kontrole vozila na kontrolnom punktu u Lipničkom Šoru, policijski službenici Stanice granične policije Trbušnica, zaustavili su mercedes tutinskih registarskih oznaka u kojem su se nalazile dve osobe. Prilikom izlaska iz vozila napadač je pucao iz pištolja, pogodivši policijskog službenika Nikolu Krsmanovića (34) u grudi, a policijskog službenika Vjekoslava Ilića (50) u rame, nakon čega je pobegao", rekao je Dačić jutros.

 

Oba policijska službenika prevezena su u Opštu bolnicu Loznica, gde je Krsmanović podlegao povredama, dodao je on.

"Porodici ubijenog policajca upućujem najdublje saučešće u ime Ministarstva unutrašnjih poslova i svoje lično ime", rekao je Dačić.


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici i kolegama ubijenog policajca Nikole Krsmanovića, u kome se kaže:

"Izuzetno me je potresla vest o smrti policajca Nikole Krsmanovića, koji je ubijen u podmuklom napadu dok je časno obavljao svoju tešku dužnost.

Sa dubokim bolom i tugom primio sam vest o tragičnom gubitku vašeg sina i brata, hrabrog policajca Nikole Krsmanovića. Njegova posvećenost službi i neustrašivost neizmerno su doprineli očuvanju sigurnosti i mira u našoj zemlji. Njegov gubitak je nenadoknadiv, ne samo za vas, njegovu porodicu, već i za celu našu zemlju.

Nikola je bio istinski heroj, koji je svoj život posvetio zaštiti drugih, a njegova hrabrost i profesionalnost vodile su ga kroz sve izazove i opasnosti koje je njegova služba nosila.

Primite moje najiskrenije saučešće. Neka vam snaga i hrabrost koje je Nikola pokazivao u životu budu uteha u ovim teškim trenucima. Srbija nikada neće zaboraviti njegovu žrtvu i nesebičnu predanost dužnosti”, navodi se u telegramu predsednika Vučića.



Izvor: Agencije
Foto: Beta/Kurir/MUP Srbija