Šta se dešava: Masovni problemi širom svijeta


19.07.2024 09:37


Širom sveta prijavljeni su danas problemi i prekidi u IT mrežama u globalnim institucijama, ukjučujući banke, telekomunikacione kompanije, medije i avio-kompanije, prizemljeni su avioni, a mediji ne emituju program, javljaju svetski mediji. 



Kompanija Majkrosoft saopštila je da preduzima "akcije na ublažavanju" problema koje su prijavili korisnici, a zbog koga je u kompanijama i bankama širom sveta došlo do tehničkih problema i prekida u funkcionisanju.

Kompanija istražuje pitanja u vezi sa pružanjem klaud usluga u SAD, kao i problem koji je uticao na nekoliko njihovih aplikacija i usluga, navedeno je u saopštenju, a prenosi BBC.

Australija je posebno teško pogođena, a prethodno je niz australijskih kompanija, banaka, medija i aviokompanije prijavilo danas da su izloženi masovnom sajber napadu, navodi BBC.

Problemi su zabeleženi u računarskim sistemima na aerodromima i u Japanu, Indiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, SAD, Nemačkoj, Španiji.

Japanski aerodrom Narita, koji se nalazi oko 60 kilometara od Tokija, saopštio je da avio-kompanije JetStar, Jeju Air, Qantas, HK Ekpress i Spring Japan imaju problema sa svojim sistemima.

Aerodrom u Nju Delhiju saopštio je da su neke njegove usluge privremeno pogođene nakon problema u računarskom sistemu.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) saopštila je da su svi letovi nekoliko velikih američkih avio-kompanija - uključujući Delta, Junajtid i Amerikan erlajns obustavljeni danas zbog problema u komunikaciji.

Vazdušni saobraćaj na aerodromu u glavnom gradu Nemačke, Berlinu bio je zaustavljen danas do 09 sati po srednjeevropskom vremenu, a i svi aerodromi u Španiji prijavili su "incidente" zbog tehničkih problema, prenosi BBC.

Berlinski aerodrom saopštio je na platformi X da zbog tehničkih problema kasne letove.

U Španiji je "incident" prijavljen na svim aerodromima, navodi BBC.

Amsterdamski aerodrom Shipol pogođen je globalnim sajber prekidom, rekao je portparol aeodroma koji navodi da to utiče na letove od i ka aerodromu, ali da se ne zna na tačno koliko, prenosi Rojters.

Nemačka avio-kompanija "Lufthanza" saopštila je da radi na otklanjanju problema, navodeći da je moguće da trenutno bude ograničeno preuzimanje rezervacija za letove.

U međuvremenu, na londonskom aerodromu Stansted, neke prijave se obavljaju ručno, ali je aerodrom naveo da se "letovi i dalje odvijaju normalno".

U Britaniji, lanac pekara i kafića Gail's takođe je prijavio probleme da ne može da prima uplate.

Zbog istih problema, onemogućeno je onlajn zakazivanje u britanskom zdravstvu.

I vodeća britanska železnička kompanija Govia Thameslink Railway upozorila je putnike da očekuju smetnje zbog "široko rasprostranjenih IT problema".

Uzrok globalnih prekida rada sistema je nejasan, ali mnogi od pogođenih su ga povezali sa operativnim sistemima Microsoft PC-a.

Američka država Aljaska saopštila je da su pogođene njene službe za hitne slučajeve, a takođe postoje izveštaji o uticaju na Londonsku berzu.

U Velikoj Britaniji TV kanal Skaj njuz ponovo emituje program posle više sati prekida.

Izvršni direktor kompanije rekao je da zbog tehničkog problema Skaj njuz jutros ne može da emituje program uživo.

Australijska nadzorna agencija za kibernetičku sigurnost saopštila je da nema informacija koje bi upućivale da je reč o hakerskom napadu.

"Naše trenutne informacije govore da se ovaj prekid odnosi na tehnički problem sa softverskom platformom treće strane koju koriste pogođene firme", navela je australijska agencija.

Australijski sajt za prekid rada "Downdetector" prikazuje probleme o kojima su saopštili National Australia Bank, telekomunikaciona firma Telstra, Gugl i drugi.

U službenom saopštenju o usluzi Microsoft 365 objavljenoj ranije na platformi X piše da se istražuje problem koji utiče na mogućnost korisnika da pristupe raznim aplikacijama i uslugama Microsoft 365.



Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay/Ilustracija