Kritične sirovine velika šansa za Srbiju, odluka za budućnost


19.07.2024 11:08


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će proizvodnja litijuma u Srbiji omogućiti zemlji kvantni skok u budućnost, a da je na Srbiji da bude pouzdan partner Evropi, Nemačkoj i celom svetu u ukupnom lancu proizvodnje, pri čemu će biti obezbeđena puna zaštita životne sredine. 



On je na plenarnoj sesiji Samita o kritičnim sirovinama na kome učestvuju i nemački kancelar Olaf Šolc i potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič rekao da se dugo radilo na tome, zajedno sa ljudima iz Šolcovog kabineta, kao i da su zahtevi Srbije bili veliki.

Kako je rekao, bio je presrećan kada je Šolc ponovio ono što je rekao i u Čileu - "zar se prerada ovih materijala koja stvara hiljade radnih mesta ne može premestiti u one zemlje odakle ti materijali potiču", želeći da pokaže veličinu Nemačke i podršku onima koji bi želeli ne samo da izvoze rudu.

To nama, kako je rekao, donosi milijarde i milijarde investicija, pomak za ceklu zemlju, a najviše za Loznicu i Jadar.

On je izdvojio tri važne stvari u realizaciji, od kojih je prva puna zaštita životne sredine.

"Tu su i najveći eksperti koji znaju kako se to radi, bez pune zaštite neće biti projekta, a biće ga jer dovodimo najbolje iz Evrope i sveta da nam to obezbede", rekao je Vučić.

Kao drugu stvar on je izdvojio ekonomski procvat Srbije, pri čemu je pojasnio da misli ne samo na rudu već i na sve ove fabrike, koje su, istakao je, milijarde ulaganja u našu zemlju.

"Zaposliće direktno i indirektno desetine hiljada ljudi. Nama su plate u Mačvi i Podrinju mnogo niže nego u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Beogradu. Ovo će biti prilika da se te stvari promene. Ali ovo će biti prilika za razvoj cele Srbije.

I ono na čemu smo insistirali. I hvala kancelaru Šolcu što je rekao da će Nemačka vlada da pomaže na tome, a imamo tu vrstu obećanja od početka od Evropske komisije i uveren sam da ćemo danas čuti potvrdu tih reči, da radimo na celokupnom lancu, a kada se ovde budu proizvodile baterije, onda sam sasvim siguran da osim već jednog proizvođača električnog automobila možemo da imamo još proizvođača električnog automobil", rekao je Vučić.

Istovremeno on je zamolio Eropu da pomogne za fabriku katoda kao i za fabriku litijuma.

"Mi imamo i prvog srpskog proizvođača litijumske baterije. Mi ćemo kao država pomoći u ulaganje u to, ali to molimo i vas da nam pomognete. Ja sam o tome razgovarao sa Marašom (Šefčovičem) mnogo puta i verujem da će biti više evropskih kompanija zainteresovanih za to. Za sada postoje dve evropske kompanije za proizvodnju ", rekao je Vučić.

Kao treću važnu stvar on je izdvojio podršku javnosti, naglasivši da zna da u početku neće biti šire podrške javnosti, kao što je izostala za sve velike projekte, naveo i da veruje da će ljudi sve više stajati uz svoju vladi i zemlju kada vide sa kolikom posvećenošću radimo.

"Kada budu videli sa koliko posvećenosti, sa koliko marljivosti smo pristupili i ko su nam partneri. Mi ćemo njih da molimo i od njih da tražimo sve ovo što sam sada javno rekao da bude do najvišeg stepena poštovano. I siguran sam da će to da urade jer znam sa kim smo razgovarali, znam sa kim smo dogovarali, znam sa kim imamo memorandum o razumevanju i pismo o namarama koje danas potpisujemo.

A naše je da budemo pouzdan partner Evropi, pouzdan partner Nemačkoj, da ponovim celoj Evropskoj Uniji, pouzdan partner u snabdevanju i celom svetu, u tom lancu koji je neophodan, a da bismo mogli da se borimo i za čistiji vazduh", zaključio je Vučić.

 



Izvor: Tanjug
Foto: Andrej Cukić/EPA