U BiH najviše kladionica u Evropi: 60 odsto kockara izgubilo SVE


20.07.2024 15:23


Bosna i Hercegovina je zemlja sa najviše registrovanih kladionica u Evropi sa više od 3.200 uplatnih mjesta koja ostvaruju enormne prihode, ali većina njih ne plaća porez. 



Kladionice koje su poslovale na području Federacije prošle godine imale su prihod od nevjerovatnih 597 miliona i 950 hiljada KM, pri čemu su u budžet uplatile nešto manje od 30 miliona maraka poreza.

Poreska dugovanja kladionica u Federaciji BiH iznose oko 49 miliona KM. Prinudno naplatu ovih sredstava gotovo je nemoguće jer, u skladu sa odlukom Saveznog ustavnog suda, nije moguće oduzeti imovinu vlasnika, već samo pravnog lica. A same kladionice obično nemaju nikakvu imovinu.

 

50.000 patoloških kockara u Bosni i Hercegovini

 

U Republici Srpskoj postoje 804 kladionice kojima upravlja 20 kompanija. Takođe, ove kompanije raspolažu sa 164 kladioničara širom Srpske.

Prihodi od naknada za priređivanje igara na sreću u budžetu Republike Srpske na dan 22. novembra 2023. godine iznosili su 95,6 miliona KM, piše Mondo.

„Još uvek ne govorimo o kockanju kao o problemu koji zaista jeste. Prema nekim procjenama, u BiH više od 500 hiljada ljudi svakodnevno posjeti kladionice i kocka se, a da je od tog broja oko 50 hiljada patoloških kockara. Što znači da se radi o osobama koje su razvile ovisnost o kocki“, kaže Sanela Pekić iz Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE Sarajevo.

Najnoviji podaci iz Brazila pokazuju da kockanje kao navika i zavisnost nema granica.

Studija Brazilskog društva za maloprodaju i potrošnju (SBVC) pokazuje da je 23 odsto kockara prestalo da kupuje odeću, 19 odsto je prestalo da kupuje na pijaci, a 11 odsto nije trošilo na zdravlje i lekove.

Svetska zdravstvena organizacija klasifikuje zavisnost od kockanja kao mentalni poremećaj, koji karakteriše nekontrolisana želja da se nastavi sa kockanjem, bez obzira na ekonomske posledice po nečiji budžet.

Više od 60 odsto stanovnika ove zemlje koji su se kladili na meč ili sportsku igru izgubilo je novac. Kako bi sprečila da njeni stanovnici postanu zavisnici od sportskog klađenja i onlajn igrica, ali i napunila budžet porezima koje kladionice moraju da plate državi, po osnovu ostvarenih prihoda, krajem decembra prošle godine, Vlada g. Brazil je doneo zakon koji predviđa oporezivanje kladioničarskih kompanija, ali ostalima ostaje da donesu niz uredbi kako bi ceo zakon postao primenjiv u praksi.

Vlada planira da ovim preduzećima da rok do kraja godine da regulišu tu oblast. Popularna igra Tigrinho uskoro bi mogla da bude regulisana, zajedno sa mnogim drugim.

 

Očekivalo se skoro dve milijarde poreza

 

Prema podacima Ministarstva finansija, očekivani priliv novca od poreza ove godine iznosiće oko milijardu i 970 miliona evra.

Tokom prošle godine kladionice u ovoj zemlji u sektoru ostvarile su prihod od 120 milijardi brazilskih reala, što je blizu 20 milijardi evra, i predstavlja povećanje od čak 71 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Ovaj enormni profit, koji je posledica poražavajuće statistike da je oko dva miliona Brazilaca zavisno od klađenja i onlajn igrica, te da je ova zemlja treća u svetu, iza Amerike i Engleske, po potrošnji na klađenje, privukao je pažnju zvaničnih institucija koje su odlučile da to na kraju zaustave, ali i da popune državnu kasu.

 



Izvor: forbes.n1info.ba
Foto: Getty