Brutalno: Evo koliko zarađuje politički vrh Hrvatske


25.07.2024 06:42


Vlada Hrvatske će sutra na sjednici brutalno povećati plate sebi i drugim državnim funkcionerima, njih ukupno 270.Vlada Hrvatske će sutra na sjednici brutalno povećati plate sebi i drugim državnim funkcionerima, njih ukupno 270. 



Plenković će svoju platu dići za gotovo 2500 evra, koliko će rasti i Milanovićeva i Jandrokovićeva plata.

Veći iznosi trebalo bi na račune da im legnu već u avgustu, s platom za jul.

Osnovica plata porašće na 947 evra bruto, umjesto 516 evra, koliko je iznosila dosad. To je povećanje od 83 posto.

Nakon povećanja osnovice na jesen će se određivati koeficijenti, čime će se doći do povećanja plata za više od 60 posto, a za najviše državne funkcionere i 70 posto.

Ovo će biti nove plate najviših državnih funkcionera u Hrvatskoj:

Zoran Milanović (predsjednik):6074 evra neto (stara plata 3600 evra neto)

Andrej Plenković (premijer): 5535 evra neto (stara plata 3263 evra neto)

Gordan Jandroković (predsjednik sabora):5314 evra neto (stara plata 3113 evra neto)

Marko Primorac (potpredsjednik vlade): 4776 evra neto (stara plata 2769 evra neto)

Damir Habijan (ministar): 4167 evra neto (stara plata 2357 evra neto)

Naravno riječ je o neto iznosima što znači da će se iz budžeta za njihove plate izdvajati znatno više.

Plate većine saborskih poslanika trebalo bi se kreću između 3500 i 4000 evra neto.

Iz vlade najavljuju da je povećanje osnovice prvi korak, a da će najesen mijenjati ne samo koeficijente nego čitav sistem državnih funkcionera. Zasad ne žele da kažu je li cilj tih promjena i izjednačavanje plate premijera i predsjednika, kojem je najveći koeficijent zadat još u vrijeme Franje Tuđmana kada je bio polupredsjednički sistem.

 

"Vrijeme je da i mi budemo adekvatno plaćeni"

 

"Osnovice za funkcionere koje godinama stoje nepromijenjene, mi se sada nalazimo u poziciji da ih podignemo", rekao je i kao razlog za povećanje svoje plate i plata ministara naveo rast minimalne plate, prosječnih plata, "odgovorno upravljanje financijama", ulazak u evropodručje, Šengen...

"Smatramo da je nakon svih tih postignuća vrijeme da se i ovo pitanje stavi na dnevni red. Na početku trećeg mandata je situacija takva da nijedan ministar ne da nije na prvom mjestu po visini plaće u svojim institucijama, nego su neki 450. po redu. Mislimo da takva situacija nije dobra", rekao je.

"Vrijeme je da oni koji izlaze na izbore, koji su imenovani na političke dužnosti, takođe imaju adekvatnije vrednovan rad. Ovo je samo prvi korak, povećanje osnovice koju povlačimo na nivo osnovice za državne i javne službenike, a ministar Habijan i njegovi saradnici će raditi na novom okviru za plate funkcionera jer smatramo da i taj posao treba da bude adekvatno plaćen u Hrvatskoj", izjavio je Plenković.

 

"To je antikorupcijska mjera"

 

Rekao je da je jedan od razloga da se privuku ljudi da se bave politikom, ali i - borba protiv korupcije.

"Smatramo kako je to povećanje plaća antikoruptivna mjera. Nakon što smo osigurali veliki privredni rast, povećali minimalne plaće, vrijeme je i da povećamo plate ministrima", rekao je Plenković.

"Prije par dana odrekao sam se puno veće plate, tako da moja plat u poređenju s drugim državama nije baš visoka", dodao je Plenković, prenosi Index.

 



Izvor: BN
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell