'Šef CIA-e nije babaroga, on je rezuman čovjek - Srpska nema i nikada nije imala plan secesije'


23.08.2024 12:51


Drago mi je da je direktor CIA-e bio u posjeti BiH...Berns nije 'babaroga'... Republika Srpska nema i nikada nije imala plan secesije... 



"Već 10 godina govorim kako Republika Srpska nema plan secesije. Znaju šta u međunarodnim krugovima znači ta riječ i uspjeli su da tu konstrukciju nametnu. Republika Srpska nema i nikada nije imala plan secesije. Mi smo odlučni da branimo svoju autonomiju. Ako BiH nije održiva po Dejtonskom sporazumu, onda nije održiva nikakva BiH. U tom slučaju je bolje da se mirno razdružimo, nego da dođe do novih sukoba",

Ovo je rekao danas na konferenciji za novinare predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, komentarišući nedavnu posjetu direktora CIA Vilijamsa Bernsa BiH.


Kaže da upoznat o svim detaljima njegovog razgovora sa članovima Predsjedništva BiH, te da iz Sarajeva imamo samo "jedan pogled - manipulativan i usmjeren ka tome da potvrdi muslimanske pozicije, a ne da pruži realnu sliku".

"Njima je bilo potrebno da se ponovi floskula da Amerika podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ali u skladu sa Dejtonskim sporazumom, a taj dio rečenice oni obično brišu", kazao je Dodik.

On dalje otkriva da je "Berns rekao da za stanje u BiH nije odgovoran samo Dodik, nego su odgovorne sve tri nacionalne grupe".

"To je potvrda da je on direktno negirao tu njihovu koncepciju građanske BiH. To ne odgovara etablišmentu u Sarejevu i njihovim pratećim medijima. Do sada smo slušali od nekih američkih predstavnika isključivo koncepciju nekakve građanske BiH", kazao je Dodik.

Dodaje da nije imao nikakve kontakte sa direktorom CIA-e, ali zna sve i jednu riječi koja je izgovorena na tom sastanku.

 

ŠEF CIA NIJE "BABAROGA"

 

"Mislim da se pogrešno predstavilo da je on nekakva "babaroga" koja je došla. Radi se o jednom razumnom čovjeku koji je na sjednici Predsjedništva, između ostalog, rekao i kako nije ponosan na to što neki njegovi sunarodnici koristeći se Amerikom iza leđa rade na terenu", kazao je Dodik i ocijenio da se radi o jednom razumnom i visprenom čovjeku koji ima značajno životno i političko iskustvo.

"Podržavam tu vrstu komunikacije koju su oni imali. Svakome je više dosadila Bećirevićeva priča o sececiji", kazao je on i dodao:


"Mi nemamo problem sa Amerikom po svim drugim pitanjima gdje god se ona pojavi osim ovdje u BiH. Imamo evidentno kršenje Dejtonskog sporazuma kroz njihovo tumačenje neizabranog visokog predstavika. Oni kažu da smo dobili sankcije zato što ne poštujemo viskog predstavnika, ali kako da ga poštujemo kada nije imenovan u skladu sa zakonom", kazao je Dodik.

 

NE IDEM JOŠ U POLITIČKU PENZIJU

 

Što se tiče njegovog odlaska s političke scene, o čemu se spekuliše, on je rekao da će on odlučiti kada će ići u penziju.

"Imam 65 godina i po zakonu ispunio sam uslove. Politička penzija je nešto sasvim drugo i to nećete još vidjeti".



Izvor: BN
Foto: BN