Potvrđena optužnica za izbornu prevaru u Zvorniku


29.08.2024 12:25


Državni sud potvrdio je optužnicu koja Fadila Omerovića, Almedina Grahića i Adila Đulića tereti za izbornu prevaru tokom Opštih izbora u BiH 2022. u zvorničkom mjestu Klisa, javlja Detektor. 



Optužnica tereti Grahića kao predsjednika, a Omerovića i Đulića kao članove biračkog odbora da su, po prethodnom dogovoru a s ciljem da nekome od kandidata na Opštim izborima prikažu bolji rezultat – dodavanjem potpisa i glasova – falsifikovali rezultate izbora.

Oni su, kako se navodi u objavljenoj optužnici, dodavajući potpise povećali broj izdatih glasačkih listića, znajući da te osobe nisu izašle na izbore i glasale, te dodali glasove nekome od kandidata za Narodnu skupštinu Republike Srpske, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predsjednika i potpredsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Prema optužnici, Omerović, Grahić i Đulić su u obrascima za zbirne rezultate za ove institucije i funkcije upisali glasove većeg broja birača, znajući da te osobe nisu glasale, i falsifikovali izborni rezultat nekom od kandidata.

Dodavanjem glasova, potpisa i neistinitim upisivanjem rezultata u izborne isprave, optuženi su, kako se navodi, falsifikovali rezultate i tako počinili izbornu prevaru.



Izvor: Fena
Foto: Fena