BiH: Kampanju će voditi iz zatvora!


29.08.2024 12:51


Najmanje dva kandidata za načelnike opština u BiH na predstojećim će se lokalnim izborima zakazanim za 6. oktobra takmičiti iz zatvora jer im to omogućava postojeći zakon. 



Jednom od njih Strahinji Baševiću koji je kandidat za načelnika opštine Sokolac ispred Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik sud u Istočnom Sarajevu u četvrtak je odredio jednomjesečni pritvor.

 

Slučaj Strahinje Baševića

 

On je osumnjičen za krivično djelo zlopotrebe položaja i ovlašćenja dok je bio na čelu ŠG “Romanija”. Bašević je sada poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Iz njegovog su SNSD-a tvrde kako se Baševiću “pakuje” optužnica, a za to su okrivili tužioca i to zbog njene nacionalnosti.

“Bošnjački tužilac okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo Јasmina Habul očito politizuje (slučaj) i iz ličnog interesa pokušava kriminalizirati isključivo ljude iz SNSD-a”, stoji u reagiranju Dodikove stranke.

 

Slučaj Ibre Berila

 

Ranije u avgustu u pritvor je dospio Ibro Berilo, aktuelni načelnik opštine Trnovo kod Sarajeva koji je istakao kandidaturu za novi mandat na toj poziciji i to kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA).

Tužilaštvo Sarajevskog kantona tereti Berila da je organizovao kriminalnu grupu koja je ilegalno preprodavala šumu na olimpijskoj planini Bjelašnici i omogućavala njenu prenamjenu u građevinsko zemljište. Time je državi nanio štetu u iznosu većem od 1,5 miliona evra.

Berilo je za to od građevinskog lobija nagrađen poklonjenim nekretninama, a pripadnici policije upravo su u četvrtak proveli pljenidbu njegove i imovine njegovih suradnika u kriminalu. Pljenidbu procijenjenu na više od milion i pol eura 23. augusta je naložio Kantonalni sud u Sarajevu.

 

Rupa u zakonu

 

Izborni zakon BiH ipak će obojici kandidata omogućiti takmičenje na izborima jer nisu pravosnažno osuđeni za neko krivično djelo.

Zakon je sankciju smjene propisao samo u slučaju kada je osoba izabrana na neku dužnost, a nakon toga joj se izrekne pravosnažna presuda odnosno kazna zatvora od trajanju od šest mjeseci ili duže.

Tek tada CIK utvrđuje prestanak mandata takvom zvaničniku.



Izvor: Fokus
Foto: Fokus